Nyheter

Truer med å stenge Hovedbrannstasjonen

BRANN: Hovedverneombudet og de tillitsvalgte ved Hovedbrannstasjonen i Oslo truer med å stenge stasjonen under rivingen av regjeringskvartalet.

I dag sender hovedverneombud Ole Andre Olsvik og de tillitsvalgte ved de tre brigadene på Hovedbrannstasjonen et brev til ledelsen: De uttrykker sin bekymring for hva som skjer når rivningen av S-blokka starter i begynnelsen av oktober.

Kan stenge

- Vi kan stenge hele brannstasjonen om vi ikke får bedre arbeidsmiljø i riveperioden, sier Olsvik til Dagsavisen.

Hovedbrannstasjonen ble bygd i 1939, og lite er gjort siden den gang. Skadene den fikk under bomben 22. juli, er mer eller mindre midlertidig flikket på.

Nå frykter brannfolkene at det skal bli et mareritt av støy og støv når deres nærmeste nabo, S-blokka, rives.

- Vi har hatt en underskriftskampanje fra alle tillitsvalgte i de tre brigadene ved brannstasjonen hvor vi samlet står bak dette, sier Olsvik.

Mangler ventilasjon

I dag mangler det totalt ventilasjon i bygningen, og stasjonen ellers er preget av forfall.

- Vi har fem soverom mot S-blokka. Den eneste muligheten til å få frisk luft, er å åpne vinduene. Dette vil være umulig under de årene det blir byggeaktivitet her. Det vil være støy og støv store deler av døgnet, sier han.

En annen brannmann forteller at hodepine og Paracet er en del av hverdagen på brannstasjonen i sommervarmen. Skal man sette inn et nytt ventilasjonsanlegg, må det være et som renser luften og ikke bare tar med seg støv inn.

- Det må settes inn tiltak, slik at de får et forsvarlig arbeidsmiljø, sier Olsvik, som er i tett dialog med de tillitsvalgte ved hovedbrannstasjonen.

- Vi har også meldt inneklimaet til Arbeidstilsynet, og vi har en god dialog med dem, sier hovedverneombudet.

Da Sagene brannstasjon ble rehabilitert, ble det satt opp provisoriske bygg og telt ved brannstasjonen, hvor brannfolkene holdt hus mens den gamle bygningen ble pusset opp.

- Vi ser for oss noe tilsvarende. For det blir umulig for oss å være her de årene det blir byggeaktivitet i regjeringskvartalet, sier Olsvik.

Det er planer om å flytte hele Hovedbrannstasjonen, og Dagsavisen har tidligere skrevet om forskjellige lokaliseringsalternativer.

- Det finnes tomter i Schweigaards gate og i Bjørvika hvor vi kan være provisorisk. Vi kan skille brann og redning. Og ledelsen kan være et helt annet sted. Det vi trenger, er et sted hvor vi kan ha bilene innendørs, sier Olsvik.

Kjenner til det

Hovedverneombud Olaug Hilleren i Oslo kommune kjenner til problemene og utfordringene til Hovedbrannstasjonen.

- Jeg vet det er uro og at de er redde for arbeidsmiljøet i byggeperioden, sier Hilleren til Dagsavisen.

- Jeg har ikke vært involvert i hvordan de skal løse dette. Det er noe det lokale verneombudet tar seg av, legger hun til.

- Kan verneombudet stenge brannstasjonen om ikke arbeidsmiljøet ivaretas?

- Ja, om det er umiddelbar fare for liv og helse. Det må i så fall vurderes av lokalt hovedverneombud. Og eksponering for støv og støy i en så lang byggeperiode kan være helseskadelig, sier hun.

- Det hjelper neppe å åpne vinduene for å få frisk luft i byggeårene, sier hun med et smil.

- Det er mye å ta fatt i her, og jeg skal ha et møte med kommunaldirektøren om dette, sier Hilleren.

Byggeplass

- De får en byggeplass i nabolaget de neste årene, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg til Dagsavisen.

- Vi prøver å gjøre dette så lempelig for alle som mulig. Men det er ikke til å komme bort fra at riving og bygging medfører støy. Vi har hele tida en dialog med ledelsen i brannvesenet om hvordan vi skal løse dette. Kommer det opp nye utfordringer, må de ta kontakt med oss, sier hun.

Etter planen starter rivingen av S-blokka i begynnelsen av oktober og skal være ferdig i februar neste år.

- Er all asbesten borte?

- Asbest var det hovedsakelig i høyblokka, og vi har fjernet 100 prosent, sier Aschim.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen