Innenriks

Tross alt: Nå er dasslokket stengt og SV kan se oppover.

EN SLASK PÅ VALGVAKE: SV-erne er sure og glade samtidig i kveld.

Det går ikke an å si det var spesielt høy stemning på SVs valgvake i kveld. Jeg veit det er nokså åpenbart, altså. Men øyeblikket da TV-skjermen telte ned fra ti, til stormende roping fra hele Rockefeller, det var ganske intenst. Det første bildet på TV-skjermen som dekka hele scenen på Oslos vanligvis så feststemte konsertscene viste soleklart flertall for borgerlig side. Og da blei det veldig, veldig stille.

Så begynte folk å kikke på tallet. Tenke. Spinne. Vurdere. Og drikke. Ingen av deler hjalp noe særlig.

Les også: Jubel og sorg i SV

Les også: Sp er valgets store vinner - nesten dobler mannskapet

Sjøl om tallene spretter litt hit og dit mens det telles helt andre steder har det fortsatt, en time etter første prognose, ikke vært et eneste skjermbilde som har vist regjeringsskifte. Så da begynner den sure virkeligheten å gå opp for de fleste.

Halvannen time etter første prognose går Audun Lysbakken på scenen. Han møtes av et enhetlig Rockefeller. Ingen tviler. Ingen ser bort. Ingen går på taket og røyker. SV-erne jubler selvfølgelig for de obligatoriske takkene til ungdomspartiet, alle aktivistene, alle som har stemt og sånt. Men når han begynner å snakke politikk, da er det ingen tvil igjen. SV-erne har trua. De er på lag. Og de tviler ikke. I hvert fall ikke særlig høyt.

Og, som bestilt, omtrent midt i talen til Audun begynte jubelropene å spre seg i salen. For første gang viste målingene rødt flertall. Ukontrollerte jubelhvin blant de ivrigste med mobilen i hånda spredte seg rundt. Dessverre for partiet datt målingene ned igjen før talen var ferdig. Så det helt store jubelbrølet kom ikke. Så langt i hvert fall.

Så la oss la regjeringsspørsmålet ligge et øyeblikk, og heller kikke på det SV. For sjøl om de taper krigen, så er tross alt SV i ferd med å vinne et slag. SV har snubla nedover trappa så lenge mange i salen kan huske. Nedover og nedover. Før forrige valg var det over et halvt år med SV godt under sperregrensa.

Les også: Historisk valg for Rødt

Kommentatorer, konkurrenter og synsere begynte å snakke om at SV rett og slett var i ferd med å dø. At de skulle forsvinne under sperregrensa og aldri komme seg opp igjen.

SV konsoliderte til venstre. En ledertrio av Audun Lysbakken, Snorre Valen og Kirsti Bergstø, samt partisekretær Audun Herning, har alle nok liggi nærmere Rødt enn Arbeiderpartiet. (Salen applauderte til og med raust når prognosen viste at Rødt skulle få sitt første mandat noensinne). Alle mente SVs venstredreining skulle lede rett i do. Nå er dasslokket stengt og SV kan se oppover. De er trygt over sperregrensa. De har vokst med rundt to prosent siden forrige gang. Og de er blant valgets vinnere.

Så sjøl om alle her på Rockefeller i kveld nok veit med seg sjøl at det mest sannsynlig blir fortsatt blå regjering, så er ikke SV noe knust parti.

Og det betyr kanskje mest for dem, tross alt?

Les ogsa: Slakter Ap: – Det nytter ikke å gå til valg med budskapet «Vi vil regjere istedet for de andre»

Mer fra Dagsavisen