Innenriks

Tror vi får flere store bykommuner

Det er behov for å slå sammen kommuner også rundt de store byene, mener kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H). Han spår at vi får færre kommuner rundt Oslo.

Byene har vokst ut over kommunegrensene. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) mener vi trenger flere store bykommuner og kommunesammenslåinger rundt Oslo.

- Det er behov for sammenslåinger av de mindre kommunene, men også rundt de store byene. Byregionene vokser, i Oslo og Akershus vil det være 300.000 nye mennesker i 2030. For å håndtere denne veksten er det behov for kommunesammenslåinger, også rundt Oslo, sier Sanner.

1. desember leverte statsrådens ekspertutvalg for kommunereformen sin sluttrapport.

- Ekspertutvalget er tydelig på at sammenslåing ikke er aktuelt for Oslo, men hovedstadsregionen består også av Akershus. Med 22 kommuner, én hovedstad og tre forvaltningsnivåer blir det krevende å planlegge for boliger, infrastruktur, skoler og barnehager, sier Sanner.

Andre store byer, som Kristiansand, Stavanger og Trondheim, har tilsvarende utfordringer.

 

Bykommuner

I tillegg til sammenslåinger rundt de største byene, vil kommunereformen gi flere store bykommuner.

- For Oslo-regionen er det først og fremst aktuelt at kommuner rundt hovedstaden slår seg sammen. Men andre steder har andre behov, og da kan det være aktuelt at kommunene i byregionen slår seg sammen, sier Sanner.

Grenland, deler av drammensregionen, samt Moss og omegn er mulige bykommuner.

I Grenland har Skien og Porsgrunn mer eller mindre vokst sammen, og i Drammen har byen vokst forbi kommunegrensen.

- Jeg er overbevist om at vi kommer til å se flere større bykommuner. Vi ser allerede at byregionene tar grep som vekstmotorer i Distrikts-Norge og for å legge til rette for stadig økende befolkning, sier Sanner.

- Det har vært snakk om småkommuner som er redde for å bli spist av større kommuner. Vil ikke det også gjelde kommuner som ligger rundt byene?

- Vi kan ikke gå inn i diskusjonen med at en skal spise en annen. Poenget er bedre tjenester for både stor og liten kommune.

 

Mange meninger

Asker og Bærum flørter med Buskerud-kommunene Røyken, Lier, Hurum og Hole, ifølge Budstikka. I Drammen vil innbyggerne helst også slå seg sammen med populære Lier, samt Nedre Eiker. Follorådet jobber for en felles løsning for Enebakk, Frogn, Nesodden, Oppegård, Ski, Vestby og Ås.

I tillegg er NHO på banen. Organisasjonen vil gjøre om de totalt 23 kommunene som utgjør Oslo og Akershus til fem store kommuner. De vil også slå sammen Drammen med sju nabokommuner, slå sammen seks kommuner til storkommunen Grenland og gjøre én kommune av Moss, Våler, Rygge og Råde.

 

Flere oppgaver

- Hovedpoenget med reformen er å sikre gode velferdstjenester og styrke lokaldemokratiet. Med større kommuner reduseres behovet for interkommunalt samarbeid. Større kommuner kan bestemme mer selv, som areal- og samfunnsplanlegging, og de kan legge til rette for sterk befolkningsvekst. Vi jobber med å flytte flere oppgaver over til kommunene. De siste årene har vi fått mer sentralisert styring, gjennom kommunereformen skal flere oppgaver flyttes tilbake til kommunene, sier statsråden.

- Kan kollektivtrafikk og videregående skoler bli kommunenes ansvar?

- Ekspertgruppa har pekt på at kommuner med over 100.000 innbyggere kan vurdere dette. Men da må det forutsettes at kommunene utenfor storbyen får et like godt tilbud. Vi har ikke tatt endelig stilling ennå, sier Sanner.

Større kommuner skal også gi sterkere fagmiljøer.

- Det er viktig blant annet for barnevern, skole og eldreomsorg. Dessuten har Norge endret seg. Vi trenger ikke lenger å dra ned på kommunehuset for å løse sakene våre. Det kan vi gjøre på internett fra stua.

 

Støtte på Stortinget

Sanner opplever responsen fra kommunene som konstruktiv og positiv.

- Vi har kommet svært langt på ett år. Kommunestrukturen ble tegnet for 50 år siden og har vokst ut av de gamle grensene. Når over 250 kommuner er i gang med samtaler om dette, viser det at tida for denne reformen er overmoden. Tilslutningen på Stortinget er bred, og jeg er overbevist om at reformen blir gjennomført uansett hvem som sitter i regjering. Det gir kommunene trygghet, sier han.

Ekspertutvalget foreslo i sin første delrapport å kutte antall kommuner fra 428 til rundt 100. Det er ikke forankret i regjeringen.

- Antallet kommuner er feil ende å starte i. Det er innbyggernes velferdstjenester og kommunenes evne til å styre som er poenget, ikke antallet, sier Sanner.

Mer fra Dagsavisen