Dersom Eirik Jensen blir funnet skyldig i grov korrupsjon og narkotikalovbrudd, blir dommen trolig anket, sier hans forsvarer John Christian Elden (foran).

Tror tvilen vil komme Jensen til gode

Eirik Jensens advokat John Christian Elden håper tvilen spiller på lag med Eirik Jensen. I dag faller dommen over den tidligere svært betrodde politimannen.

 

– Jeg har sjelden vært i en rettssak der påtalemyndigheten har fremmet en sak med så stor grad av tvil. Normalt ville en slik sak vært henlagt, sier Elden.

Men han medgir at han er spent på utfallet i saken mot Jensen, som står tiltalt for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av nesten 14 tonn hasj.

– Magefølelsen sier ingen ting, sier den kjente forsvarsadvokaten.

Opplesningen av dommen starter klokken 9.30 og vil trolig ta fire timer. Jensen risikerer lovens strengeste straff, 21 års fengsel.

Uansett utfall vil tingrettsdommen trolig bare bli slutten på første kapittel i norgeshistoriens mest alvorlige tiltale mot en polititjenestemann. Begge parter vil trolig anke dersom saken ikke går deres vei.

Dypt fall

Eirik Jensen ble kjent som den betrodde politilederen som med ukonvensjonelle metoder infiltrerte gjengmiljøene og ble kompis med de kriminelle. Men metodene hans irriterte også mange kolleger. Fallet ble dypt da Jensen i februar 2014 ble pågrepet og senere tiltalt for å ha samarbeidet med den såkalte hasjbaronen Gjermund Cappelen om innførsel av tonnevis med hasj til Norge.

Mens Cappelen har erkjent straffskyld, har Jensen hele tida bedyret sin uskyld. Tiltalen mot Jensen hviler i stor grad på forklaringen til Cappelen, som hevder at Jensen fikk 500 kroner per kilo innsmuglet hasj i bytte mot å beskytte ham og hasjimperiet hans. Jensen har på sin side hele tida hevdet at Cappelen var en av hans beste informanter.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Ingen bevis

Det er få harde bevis i saken, men Spesialenheten for politisaker har lagt fram en lang rekke indisier de mener samlet sett viser at Jensen var korrupt. Blant disse er over 1.500 SMS-er, eposter og annen kommunikasjon mellom Jensen og Cappelen. Spesialenheten mener også å kunne dokumentere at Jensen har hatt over 1,6 millioner kroner mellom hendene som han ikke kan gjøre rede for, og at Cappelen betalte nærmere 300.000 kroner for oppussingen av et mye omtalt bad hjemme hos Jensen. Påtalemyndigheten mener det bare finnes én plausibel forklaring på den omfattende kontakten mellom Jensen og Cappelen, og det er at de to samarbeidet om hasjsmugling.

Elden og medforsvarer Arild Holden har brukt mye tid i rettssalen på å overbevise retten om at indisierekken ikke beviser noe som helst.

– Jeg har prosedert på at det ikke finnes bevis i saken, og det står jeg for, sier Elden.

Vil anke en fellende dom

– Ifølge loven skal enhver tvil komme tiltalte til gode. Det betyr at om det finnes noen som helst tvil, skal han ikke dømmes, føyer han til.

Dersom dommerne kommer til motsatt konklusjon og finner Jensen skyldig, vil dommen trolig bli anket, opplyser han.

– Det ligger jo i kortene i og med at han er så klar på sin uskyld, sier Elden.

Selv sier Jensen til Dagbladet at han er forberedt på flere rettsrunder.

Blir han frikjent, vil Riksadvokaten trolig anke. Dermed kan det ta år før en rettskraftig dom foreligger. I mellomtiden vil Jensen være en fri mann. Spesialenheten har gjort det klart at de ikke vil begjære fengsling av ekspolitimannen. Det betyr at den korrupsjons- og narkotikatiltalte ekspolitimannen vil forbli på frifot i lang tid framover, uansett utfall av saken, skriver Dagbladet.

Vil ikke la seg filme

Forrige uke ble det også kjent at Jensen ikke vil la seg filme eller fotografere under domsavsigelsen. Tidligere har Oslo tingrett besluttet at mediene får filme og fotografere under domsavsigelsen, og Cappelen har på sin side gitt grønt lys. Jensens beslutning ble meddelt Norsk Presseforbund og Norsk Redaktørforening onsdag, opplyser Redaktørforeningen.

Under opplesningen av dommen kan det likevel overføres video, men altså ikke av Jensen, og med en viss forsinkelse. Ifølge tingrettsdommer Kim Heger legger dette til rette for vanlige pressefaglige og -etiske vurderinger og ansvar. (NTB)

 

Eirik Jensen

Født 30.7.1957. Tidligere gift, tre barn. Samboer med Ragna Lise Vikre.

Begynte i Oslo politidistrikt i 1977 og ble etter hvert leder for Spesielle Operasjoner (SO) og gjengprosjektet X-ray i Oslo. Har deltatt i flere av de største etterforskningene i hovedstaden og tilhørte før pågripelsen politimesterens strategiske stab.

Ble pågrepet 24. februar 2014, løslatt 30. mai samme år. I 2016 ble han pensjonert.

Er tiltalt for grov korrupsjon for å ha tatt imot penger og andre fordeler fra Gjermund Cappelen til en samlet verdi av minst 2,1 millioner kroner, og for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj. Nekter straffskyld.

Er også tiltalt for brudd på våpenloven, men enkelte tiltalepunkter er blitt frafalt.

 

Gjermund Cappelen

Født 10.10.1966. Het tidligere Gjermund Thorud.

Tiltalt etter straffelovens § 162, den såkalte proffparagrafen, for ved 76 anledninger å ha stått bak og organisert innførsel av nærmere 16,8 tonn hasj til Norge mellom 1993–94 og 14. november 2013.

Har erkjent innførsel av mellom 25 og 30 tonn hasj og en inntjening på opptil 125 millioner kroner. Hevder at han samarbeidet med den tidligere politimannen Eirik Jensen.

Ble i november 2015 funnet skyldig i Asker og Bærum tingrett i besittelse og salg av i alt 1.324 kilo hasj samt organisert kriminalitet.

Cappelens sønn (29) ble dømt til halvannet års fengsel for heleri i samme sak.

Dømt i 1989 for innførsel av minst 15 kilo hasj. I 1993 ble han frifunnet for innførsel av 100 kilo hasj. Også domfelt i mindre saker i 1983, 1987 og 1994.

Påtalemyndigheten har lagt ned påstand om inndraging av en større sum, begrenset oppad til 825 millioner kroner. Politiet har allerede tatt beslag i 5,5 millioner kroner i kontanter, smykker, klokker, samt aksjer, klær og vesker, datautstyr og et Munch-maleri.