Innenriks

Tror Norge er over oljetoppen

Finansminster Siv Jensen (Frp) varsler store omstillinger i norsk oljenæring. Mange må gå, og oljeindustrien kan være over toppen. Det får store konsekvenser for norsk økonomi.

- Dette er en lenge varslet omstilling, sier finansminister Siv Jensen til Dagsavisen.

Det store fallet i oljeprisen fra 110 dollar fatet i sommer til under 65 dollar nå rammer norsk økonomi hardt. Torsdag varslet Norges Bank overraskende at styringsrenten settes ned med 0,25 prosentpoeng til 1,25 prosent.

Sentralbanksjef Øystein Olsen varsler også lavere vekst i økonomien, lavere lønnsvekst og flere arbeidsledige i tida framover.

Når den oljesmurte motoren i norsk økonomi mister farten rammer det hele landet.

- Vi har visst om dette i mange år, og det har vært på den politiske dagsordenen at Norge vil komme til å møte omstilling når oljeinvesteringene gradvis avtar. Der er vi nå, sier finansministeren.

 

Flere mister jobben

- Arbeidsledigheten i Norge kan øke noe framover, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

I anslagene til Norges Bank ser man for seg at ledigheten vil stige fra om lag 3,5 prosent til 4,0 prosent i 2016. Ifølge LO betyr det mellom 10.000 og 15.000 nye arbeidsledige.

Sentralbanksjefen sendte i går renta ned til finanskrisenivå. Ikke siden juni 2009 har styringsrenta vært så lav. Hovedstyret i Norges Bank ga dessuten beskjed om at det kan komme ytterligere et rentekutt på 0,25 prosent i løpet av det kommende halve året. Styringsrente på 1 prosent vil i så fall være det laveste rentenivået Norge har hatt noensinne.

Det er ikke uten grunn økonomene ser varsellampene lyse for norsk økonomi.

Norge rammes brutalt av oljeavhengigheten, og eksperter sier oljeprisen trolig skal videre ned. Oljeanalytiker Tine Saltvedt i Nordea har i Dagens Næringsliv skissert at prisene kan falle helt ned til 40 dollar fatet.

 

Over toppen

Siv Jensen påpeker at Norge lenge har visst at produksjonen på norsk sokkel ville avta.

- Vi skulle over et peek-point, og det ville få betydninger for et noe lavere investeringsnivå enn det vi har sett de siste 15-20 årene, sier Frp-lederen.

Hun understreker at det ikke betyr at oljealderen er over for Norge.

- Vi kommer fortsatt til å ha en betydelig olje- og gassnæring i Norge i mange, mange år framover. Men den kommer ikke til å gi den samme impulsen til norsk økonomi som den har gjort, sier Jensen.

- Det kommer til å se litt annerledes ut framover.

Sentralbanksjef Olsen vil begrense skadene for norsk økonomi og setter ned renta. Han understreker at utsiktene for norsk økonomi er dårligere enn ventet.

- Vekstutsiktene her hjemme er betydelig svekket. Fallet i oljeprisen vil trolig forsterke utviklingen. Det gir ringvirkninger for resten av økonomien, sier sentralbanksjefen.

 

Bråstopp for olja

Norges Bank tror investeringene i oljeindustrien vil falle med 15 prosent neste år. Det rammer ikke bare petroleumsindustrien, men også fastlandsindustrien og leverandører.

Nå følger regjeringen situasjonen nøye, og vurderer krisehjelp.

- Hvis situasjonen skulle forverre seg, så vil selvfølgelig regjeringen bidra med ytterligere tiltak, sier Siv Jensen.

- Da snakker vi om krisepakker, som vi så under finanskrisen?

- Nei. Det er viktig å trekke et skille mellom finanskrisen og det som nå skjer. Finanskrisen var en akutt hendelse som først og fremst handlet om kapitalmarkedene, som medførte behov for en lang rekke tiltak som skulle stabilisere økonomien. Da var målet at man skulle komme ut av det, på andre siden, til en normalsituasjon.

- Det vi nå står i er en omstilling. Det betyr at vi skal ikke tilbake til det vi i dag kjenner som normalsituasjonen. Vi skal til en ny normalsituasjon, sier Jensen.

 

Følges tett

Siv Jensen synes det er vondt å se oljenæringen nedbemanne og arbeidere miste jobben. Mange får ny jobb raskt. Men hun utelukker ikke at «dette kommer til å bety at det vil være noen endringer i arbeidsmarkedet på kort sikt».

- Derfor følger vi situasjonen veldig tett. Hvis vi ser at det er behov for å iverksette ytterligere tiltak, så vil regjeringen gjøre det. For øyeblikket er budsjettet veldig godt tilpasset. Men vi følger dette med argusøyne, sier Jensen.

 

Mer fra Dagsavisen