Innenriks

Tror Israel har vunnet

Krig og nye voldelige sammenstøt. Situasjonen for de palestinske områdene er kritisk.

MIDTØSTEN: Krig og nye voldelige sammenstøt. Situasjonen for de palestinske områdene er kritisk.

Professor Hilde Henriksen Vaage ved Institutt for fredsforskning (PRIO) beskriver en ekstremt vanskelig situasjon i Midtøsten akkurat nå.

- Situasjonen i de palestinske områdene, Vestbredden, Jerusalem og Gaza går fra vondt til verre. Det er ikke håp om noen politiske prosesser nå. Alt er gått i stampe på alle fronter. Gaza har vært igjennom en ny krig, sier hun.

- Spørsmålet er: Finnes det i det hele tatt noen veier ut av dette uføret? Da er det mange som mener at det å anerkjenne Palestina som stat er en riktig vei å gå. For det er i hvert fall å gjøre noe.

135 av FNs 193 medlemsland har anerkjent Palestina. Vaage mener det er «riktig - og viktig» å gjøre dette.

- Men det er utelukkende en symbolpolitikk, og ikke noe annet, påpeker hun.

 

«Israel vinner»

Vanligvis pleier Norge bare å anerkjenne stater som er opprettet med institusjoner og grenser. Likevel fremholder forskeren at vi tidligere har anerkjent en stat uten klare grenser og institusjoner: Israel i 1949.

Den siste tida har spenningen økt kraftig i konflikten. Etter krigen på Gaza i sommer har flere det vært flere voldelige opprør mot Israel - og flere omtaler en mulig tredje intifada.

- Det er kun politiske forhandlinger som kan løse denne konflikten. Problemet i dag er at jeg ikke tror det går. Jeg tror palestinerne har tapt - og Israel har vunnet, sier professoren.

 

Utenkelig for Frp

Hun påpeker at dersom man forsøker å skape en opinion og få til en stemning for en politisk løsning, så er det å anerkjenne Palestina som stat et viktig spor.

- Tror du Norge vil anerkjenne Palestina som stat?

- Ikke med den borgerlige konstellasjonen som regjerer. Det er utenkelig for både Frp og KrF. Hadde det vært en rødgrønn regjering nå, tror jeg faktisk vi kunne ha latt oss bevege til å gjøre det, sier hun med henvisning til svenskenes anerkjennelse for to uker siden.

Mer fra Dagsavisen