Tror ikke på Ernas abortsvar

Opposisjonen tror ikke på Erna Solberg (H) når hun slår fast at kvinners rettigheter ikke skal svekkes hvis abortloven endres.

 

Av Heidi Taksdal Skjeseth og Bjørn S. Kristiansen

– Kvinners rettigheter skal ikke svekkes.

Det lovet statsminister Erna Solberg (H) da hun i spørretimen onsdag ble bombardert med spørsmål om kvinners rett til abort, etter at hun åpnet for forhandlinger om deler av abortloven.

Men verken Audun Lysbakken (SV) eller Hadia Tajik (Ap) tror statsministeren snakker sant når hun forsikrer norske kvinner om at deres rettigheter står støtt under hennes ledelse.

– Jeg tror ikke det er mulig å endre abortreglene på denne måten uten å svekke kvinners rettighetene, sier leder i SV, Audun Lysbakken, som var en av mange som stilte spørsmål til regjeringen om de varslede forhandlingene om abortloven.

Lørdag er det varslet store demonstrasjoner mot endringene i abortloven.

Les mer: Kvinneorganisasjoner venter 10.000 til abortprotest landet rundt 

KrFs ønske

16 av 28 spørsmål i onsdagens spørretime i Stortinget handlet nettopp om kvinners rett til abort. Grunnen til det er de forestående regjeringsforhandlingene med KrF: Da partiet på sitt landsmøte 2. november tok et steg til høyre og vedtok at det vil søke regjeringsmakt med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet, var nettopp ønsket om å endre dagens abortlov viktig. KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad lovet partiet sitt enn «historisk mulighet» til å endre abortloven, etter at Solberg hadde åpnet for å endre paragraf 2c i abortloven, som gir kvinner rett til abort etter 12. uke hvis «det er stor fare for at barnet kan få alvorlig sykdom, som følge av arvelige anlegg, sykdom eller skadelige påvirkninger under svangerskapet».

Solberg sier endringen ikke er ment for å få ned antall aborter.

– I sum mener jeg altså at det er mulig å få til endringer i dette regelverket samtidig som alle kvinner som søker abort etter 12. uke i like stor grad som i dag vil få innvilget abort i framtida, sa Solberg under spørretimen.

Solberg har argumentert for at endringene skal fjerne et «diskriminerende element» i loven, men det er uklart på hvilken måte det skal skje dersom det fortsatt skal innvilges like mange aborter som i dag.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vil være en svekkelse

De mulige endringene vil, ifølge statsministeren, legge større vekt på «kvinners og familiers livssituasjon», og ikke fosterets helse, når ønsket om aborter etter 12. uke skal behandles av en abortnemnd. Det bekymrer Hadia Tajik, nestleder i Arbeiderpartiet.

Tajik er verken imponert eller beroliget av statsministerens svar på de mange spørsmålene om endring i abortloven.

– Sånn som endringene er skissert foreløpig, vil det være en svekkelse av kvinnenes rettigheter. Fordi i dag har man det som er en ubetinget rett til å avslutte svangerskapet hvis det medisinsk kan dokumenteres at fosteret har en alvorlig sykdom. Nemndenes rolle er da bare å dobbeltsjekke den medisinske vurderingen. Endringene vil i praksis innebære at å dokumentere alvorlig sykdom ikke vil være nok. Det som må til, er såkalt «kvinnens egen vurdering». Det betyr at kvinner da må belage seg på å fortelle om sitt privatliv, sine følelser, sin økonomi, sin familiesituasjon, for at nemnda da skal vurdere det, sier Tajik.

Les også: Fronter internasjonal abortkamp – taus om abortstriden hjemme