Innenriks

Tror ikke på budsjettavtale

Flere sentrale kilder avlyser håpet om at de fire partiene lander en budsjettavtale før finanstalen mandag. Helgen brukes til å finne løsninger for å sikre regjeringens overlevelse.

Bilde 1 av 2

Av Marie Melgård og Sofie Prestegård

Tiden for «skjebnemøter» er forbi mellom de fire samarbeidspartiene. Etter at Venstre og KrF har brutt budsjettforhandlingene har alle de borgerlige partilederne understreket at de fortsatt holder dørene åpne for nye møter og muligheter for å finne «løsninger» sammen.

Men Dagsavisen har snakket med en rekke sentrale kilder som sier at sannsynligheten for en budsjettavtale innen mandag er tilnærmet fraværende.

Å bruke helgen på å finne «løsninger» handler i større grad om å finne en farbar vei ut av finansdebatten på mandag. Det viktigste spørsmålet blir om regjeringen kan overleve selv uten å ha en budsjettenighet med KrF og Venstre.

En kilde sier til Dagsavisen at Solberg og regjeringen ikke har gitt opp forsøket om å finne en budsjettenighet, men at man parallelt jobber med andre løsninger.

– Dessverre er tida i ferd med å renne ut for å få til en budsjettenighet, sa KrF-leder Knut Arild Hareide til NTB i går.

Kommentar: Solberg rir inn i solnedgangen (Arne Strand)

Skjebnespørsmål

I går ettermiddag var det ikke satt opp noen nye møter mellom partilederne. Men i løpet av helgen er det en rekke spørsmål partiene må avklare seg imellom før den avgjørende finansdebatten på mandag.

Hvis det ikke blir en budsjettenighet, som kildene indikerer, kan partiene likevel bli enige om at sentrumspartiene støtter et justert budsjett subsidiært i stortingssalen. Da fortsetter regjeringen.

Men det synes det å være stor motstand i Venstre mot en slik løsning. I KrFs leir er en mer usikre. Flere spør seg om KrF kan leve med å være det partiet som sørger for at Sylvi Listhaug får ti måneder til som innvandringsminister.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Kabinettsspørsmål

Dersom det er uavklart om budsjettet får sekundær-støtte eller hvis svaret fra sentrum er nei, må Solberg stille kabinettsspørsmål. Det vil si at hun truer med å gå av dersom hun ikke får flertall for sitt justerte budsjett.

Etter det Dagsavisen forstår har ikke statsminister Erna Solberg gitt noen signaler til sentrumspartiene om hun vurderer å stille kabinettsspørsmål eller ikke. Om statsministeren ønsker å informere sentrumspartiene og Frp om dette vil være opp til henne.

Hun kan i teorien velge å ikke si noe om dette før hun står i stortingssalen. Enkelte kilder mener det sitter veldig langt inne for Solberg å lande ned på denne konklusjonen, og at regjeringen først og fremst satser på en subsidiær stemmegivning.

Får regjeringen støtte, blir den sittende. Får den ikke støtte, må den blåblå regjeringen erkjenne nederlaget og tre av.

Sentrumssplitt?

Venstre og KrF har heller ikke avklart seg imellom om de skal stå sammen i mandagens finansdebatt eller om de skal skille lag. Dette er en avklaring som må komme senest søndag får Dagsavisen opplyst. Skiller de lag, holder det for regjeringen å bare få støtte fra ett av partiene i enten den subsidiære stemmegivningen eller i et kabinettsspørsmål.

Velger de to partiene å stå sammen om å felle regjeringen er samarbeidsavtalen og det borgerlige firepartisamarbeidet finito.

Velger kun et parti å redde regjeringen er det et definisjonsspørsmål om partiene vil holde fast ved en form for formelt samarbeid ut stortingsperioden.

Hva som skjer med samarbeidsavtalen, er også et spørsmål alle de fire partiene vil snakke sammen om, nå tre dager før finansdebatten i Stortinget.

Les også: – Regjeringen spiller høyt

Ren Høyre-regjering?

Flere kilder har de siste dagene luftet muligheten for at Høyre kan overta regjeringsmakten alene i en mindretallsregjering dersom den blåblå regjeringen ikke får igjennom sitt statsbudsjett og må gå av. Men også en slik mindretallsregjering vil støte på problemer med å få flertall for et budsjett, særlig siden Frp holder fast ved at de ikke støtter en regjering de ikke er en del av. Dermed er det usikkert om dette er et reelt alternativ eller ikke.

LO fraråder Ap å overta

LO-leder Gerd Kristiansen mener Arbeiderpartiet bør vente til etter valget med å overta. Det sier hun i et intervju med LO Aktuelt.

Om Solberg går av bør ikke Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre overta makten, mener LO-lederen.

– Det blir helt feil. Det er borgerlig flertall på Stortinget. De må styre skuta selv. Om vi kommer dit at Arbeiderpartiet er nødt til å overta, må det være som en kriseløsning med solid støtte i Stortinget, sier Gerd Kristiansen til LO-Aktuelt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har tidligere uttalt at det er mulig, men ikke ønskelig, for Arbeiderpartiet å overta.

Mer fra Dagsavisen