– Han var ikke insisterende, men prøvde å tilpasse det han sa til hva han trodde jeg ville høre. Det er ikke psykotisk tildekning, men ønske om kommunikasjon, mener psykiater Randi Rosenqvist.

Tror ikke Breivik er psykotisk

Breivik har planlagt så lenge og tilpasser argumentene sine så bra at han ikke kan være utilregnelig, mener psykiater Randi Rosenqvist.

Rosenqvist: – Voldsom ideologi, men ingen psykotisk mann

):

Hun har fulgt Anders Behring Breiviks tid i varetekt som rådgiver for fengselsledelsen. Psykiateren, som i mange år var leder av Den rettsmedisinske kommisjon (DRK), har møtt Breivik tre ganger, men ikke vært en del av det medisinske personellet rundt massedrapsmannen.

Rosenqvist framholdt at hun ikke kan utelukke psykose. Men hun konstaterte at verken under egne observasjoner eller ved å følge fengselslegenes logger har hun funnet noen tegn på verken paranoid schizofreni eller den mindre alvorlige lidelsen paranoid psykose.

– Det jeg har lagt mest vekt på, er rigiditeten. Har man en psykotisk vrangforestilling, er man ikke i stand til å vedgå at «kanskje det ikke er slik allikevel». Men han var ikke insisterende, men prøvde å tilpasse det han sa til hva han trodde jeg ville høre. Det er ikke psykotisk tildekning, men ønske om kommunikasjon, sa hun, sa hun i retten mandag.

Hun pekte også på graden av vrangforestilling som en viktig målestokk.

– Ikke unike tanker

Den erfarne psykiateren forklarte at hun ble overrasket da de første sakkyndige konkluderte stikk i strid med både henne og det behandlende personellet på Ila.

Forsvarer Geir Lippestad ville vite om brutaliteten i handlingene 22. juli i seg selv har betydning for spørsmålet om tilregnelighet.

– Naturligvis, i noen tilfeller. Og handlingene 22. juli var ekstremt avvikende fra norsk kultur. Men i historisk og globalt perspektiv ser jeg ikke tankene bak som så unike. Det er bisart at en ung mann fra Oslo vest gjør noe sånt, men jeg kan ikke bruke det som utslagsgivende i noen diagnostikk, svarte Rosenqvist.

– Nettverket mindre viktig

Aktoratet ønsket å få avklart om det kan dreie seg om en vrangforestilling som defineres som utilregnelighet dersom det blir bevist at Knights Templar-nettverket ikke eksisterer slik Breivik beskriver det.

Rosenqvist ser det som uviktig i dette spørsmålet, da hun mener det måtte flere elementer, eller en mer altoppslukende vrangforestilling, til for å slå fast dette.

– Jeg synes vel ikke at Knights Templar er det utslagsgivende her. Det er noe vi aldri får vite. De gangene Breivik har forandret på forklaringene sine har han nok gjort det for å redde sin ære. Han har i samtaler med meg vært opptatt av å bli likt, sa hun.

– En livsløgn

Hun tror heller Breivik bygger sin misjon og ideologi på en livsløgn, selv om han kan ha hatt kontakt med andre og blitt påvirket av det. Hun nevnte eksempler fra sekter og grupperinger som havner i en boble og blir stadig mer sikre på at de har sannheten fordi de får bekreftet det av de hverandre.

– Knights Templar kan være en vrangforestilling. Men om det er en ungdommelig flørting, en ønsketenkning eller en psykotisk vrangforestilling, vel: vi har jo det norske uttrykket «han juger så han tror det sjæl». Vi har mange på Ila som til de grader har omdefinert sin bakgrunn, men bare noen få av dem har psykotiske vrangforestillinger, sa hun.

Breivik understreket i en kommentar etter Rosenqvists nærmere to og en halv time lange vitnemål at han aldri har blåst opp KT-nettverket. Han framholdt at han fra starten har holdt på at han bare har hatt kontakt med seks andre personer.

– Jeg har heller ikke blitt tatt i løgn under rettssaken, sa han. (NTB)

Les Dagsavisens lørdagsportrett av Randi Rosenqvist.