Partiene på Stortinget møttes til nytt møte om Syria-flyktningene fredag morgen. Høyre side:øverst: Rasmus Hansson (MDG) Jonas Gahr Støre (AP), Audun Lysbakken (SV), Marit Arnstad (SP) og Ola Elvestuen (V). Venste side: Harald Tom Nesvik (Frp), Trond Helland (H) og Hans Olav Syversen (Krf). FOTO: Cornelius Poppe/NTB scanpix

Trolig enighet i dag

De parlamentariske lederne på Stortinget har som mål å lande og presentere en bredest mulig Syria-avtale i ettermiddag.

Tiden renner ut for Syria-forhandlingene, men det er tro på en enighet:

En kilde tett på prosessen sier til Dagsavisen at flere av partiene i går møttes på kontoret til Ap-leder Jonas Gahr Støre til et «hemmelig møte» uten pressen til stede.

I dag klokken 11 møtes alle de parlamentariske lederne, foruten Frp som har brutt forhandlingene, for et siste møte. Målet er å lande den endelige avtalen og presentere det for partienes stortingsgrupper i ettermiddag.

Etter alt å dømme ender det i en pressekonferanse hvor den endelige enigheten presenteres.

Jobb gjenstår

Parlamentarisk leder i Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, bekrefter dette.

– Det står fast at vi skal avklare enighet i dag. Får vi det til, vil vi tre fram for verdenspressen i løpet av kvelden. Men først må vi bli enige om noe vi kan presentere for gruppene våre, sier Hansson.

Da Dagsavisen gikk i trykken ga flere kilder uttrykk for at det fortsatt sto igjen jobb for å nå det målet.

Kildene sa i går kveld at man ikke har landet på et eksakt tall for hvor mange flyktninger Norge skal ta imot. En kilde peker på at siden det er en forhandling med Høyre, vil det endelige tallet trolig ikke være 10.000.

Men hvor mange man lander på til sammen, avgjør også hvor bredt flertallet blir.

LES OGSÅ:  Iskaldt for tusenvis av syriske flyktninger

– Har innflytelse

Ønsket er at alle partiene skal stille seg bak løsningen, men blir tallet blir for lavt, kan det presse SV og MDG til å stå utenfor avtalen.

– MDG er et av partiene som er i utkant av strikken sin. Vi er fortsatt med fordi vi mener det er lurt at de syriske flyktningene kommer til et land hvor det er bred politisk enighet om at de er velkomne. Vi godtar imidlertid ikke noe som er for dårlig. Vi er klar over kjøttvekta vår, den er liten, men vi har innflytelse fordi det et stort ønske om å få med alle partiene, kommenterer Hansson.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Toget gått for 2015

Etter det Dagsavisen forstår kan enigheten innebære at man tar imot noen ekstra i år, men at det store antallet spres utover både 2016 og 2017. Det vil imidlertid være å gå bort fra vedtakene til stortingsflertallet, som ønsker å ta imot 5.000 flyktninger i 2015 og 2016. Hansson erkjenner at det tidsskjema er sprukket.

– Toget for 2015 har gått. Derfor må vi se på tida framover, men vi er motstandere av at et tall skal smøres ut i en lang fremtid, sier han.

Etter det Dagsavisen forstår er det også knyttet spenning til om man finner enighet om finansiering. Det er spekulert i om man ønsker å omprioritere midler fra bistandsbudsjettet og rette det til hjelp i de syriske nærområdene. Hva dette går på bekostning av skal også være vanskelig for flere partier.

LES OGSÅ: Kan bli instruert om flyktninger

Frp truer med kabinettsspørsmål

Onsdag melder NRK at Fremskrittspartiet truer med å stille kabinettsspørsmål eller gå ut av regjering dersom partiet ikke kan godta vedtaket om Syria-flyktningene.

– Hvis mitt landsstyre sier at dette er så uansvarlig, at dette kan ikke Fremskrittspartiet være med på å administrere, så er det et klart signal til regjeringen. Da må vi ta dissens, stille kabinettsspørsmål, det er mange løsninger på dette. Men alt avhenger av hva og hvilket vedtak Arbeiderpartiet presser gjennom i Stortinget, sier partiets nestleder Per Sandberg.