Innenriks

Trines singelløfte

Venstre-leder Trine Skei Grande lover endringer i avgifts- og boligpolitikken for å gjøre livet lettere for aleneboende.

Dagsavisen skrev mandag at det har blitt vanskeligere å klare seg for mange av de 900.000 nordmennene som i dag bor alene.

Venstre-leder Trine Skei Grande presenterer nå sin politikk for at ingen skal tape på å bo alene.

– God singelpolitikk er spesielt viktig for Oslo hvor det er 47 prosent aleneboende, sier Skei Grande til Dagsavisen.

Trives alene

Hun bor selv alene i Gamle Oslo.

– Det er vi som gir byen liv. Vi bruker kafeene, restaurantene, musikktilbudene – og ikke minst utelivet, sier partilederen til Dagsavisen.

– Hvordan synes du selv det er å bo alene?

– Det er kjempefint. Jeg skulle selvsagt ønske det var noen hjemme til å tømme søppel og brette klær akkurat i disse valgkamptider. Men sånn er det. Poenget er at mange bor alene og har det ganske fint, sier Venstre-lederen.

For at færre skal tape på å bo alene, mener Skei Grande det trengs en ny bolig- og avgiftspolitikk.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Avgiftsendringer

– Mange av de husstandsavgiftene som vi har hatt fra 50-tallet er veldig gammeldagse, og forutsetter at alle lever i en kjernefamilie. Derfor burde en del husholdningsavgifter heller baserer seg på faktisk forbruk framfor å være flate avgifter, mener Venstre-lederen.

Hun peker på to eksempler:

* Kommunale vann- og renovasjonsavgifter

* NRK-lisensen.

– Lisensen burde heller gå som en promilleskatt over skatteseddelen enn en fast husstandsavgift. Dagens innretning er urettferdig. Jeg bruker NRK på alle plattformer til alle døgnets tider, har tre TV-er og god inntekt. Da er det ikke rettferdig at moren min som er minstepensjonist og har igjen 40 prosent av synet sitt skal betale det samme som meg, forteller partilederen.

En slik skatteløsing på lisensen er det flertall for på Stortinget nå.

Miljøvennlig

Når det gjelder de kommunale husstandsavgiftene, mener Skei Grande en avgift som går på forbruk framfor en flat avgift også vil være miljøvennlig.

– Erfaringer fra England viser at forbruket går ned når avgiftene går på forbruk framfor husholdning.

I tillegg til avgiftspolitikken mener Skei Grande det må gjøres noe med boligpolitikken.

– Det må bygges flere boliger for single, og lages ordninger som gjør det enklere å komme inn på boligmarkedet med én inntekt. Det kan være spareordninger og leie- til eie-ordninger, sier partilederen.

Mer fra Dagsavisen