Innenriks

Trenger hjelp fra Arbeiderpartiet

MILJØ: SVs Heikki Holmås mener Utsira-saken er testen på om Arbeiderpartiet setter klima foran oljeinteresser.

- Dette er vårens viktigste klimasak. Å drive alle plattformene på Utsirahøyden med ren kraft fra land er også testen på om Ap mener alvor med å ta større nasjonale kutt i klimagassene eller om de velger som de alltid gjør og lar olje gå foran, sier han.

Endrede planer

Midt i februar ble det klart at Statoil ikke legger opp til full elektrifisering av hele Utsirahøyden. Det på tross av at Stortinget har vært klare på at de ønsker at hele området skal bli forsynt med kraft fra land istedenfor forurensende gasskraft.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har sagt at man er nødt til å ta hensyn til at kostnadene for full elektrifisering er høyere enn man trodde. Først neste år kommer regjeringens plan for utbygging av driften. SVs Heikki Holmås er imidlertid klar på at kampen må skje nå, skal man klare å få Statoil til å endre planene sine. Regjeringspartiene er presset fra flere av partiene på Stortinget. Holmås retter imidlertid fokuset mot den tidligere samarbeidspartneren Arbeiderpartiet.

Les også: - Når ikke klimamål uten elkraft til oljefelt

Slo alarm

I morgen avholder Stortinget et seminar om saken, i regi av energi- og miljøkomiteen, der både stortingspolitikere, industrien og miljøorganisasjoner skal være til stede. Det er SV som har tatt initiativ til høringen.

- Det har aldri tidligere skjedd at Ap har sendt oljeselskapenes planer tilbake for å legge mer vekt på klima og miljø. Hvis Ap blir med på å presse regjeringen til å ta større klima- og miljøhensyn, så vil vi ha brutt konsensusen i norsk oljepolitikk mellom de tre oljepartiene Ap, Høyre og Frp. Det er veldig viktig at vi får det til, sier han.

At det haster, viser en rapport utarbeidet av Miljødirektoratet som kom fredag. Der slås det alarm om at norske politikere er for trege og kutter for lite i utslippene. Hele åtte millioner tonn CO2 må kuttes før 2020, skal vi nå klimamålene. I rapporten pekes det på tre store områder: oljesektoren, industrien og transportsektoren. Nordsjøen er størst, hvor vi kan kutte opptil to millioner av de åtte tonnene. Da må de fleste planlagte riggene få strøm fra land, altså bli «elektrifisert».

Klart mål

Aps Terje Lien Aasland er nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget. Han mener Holmås retter pekefingeren mot feil mål.

- Det er regjeringen som må ta et ansvar nå. Det påligger olje- og energiministeren et betydelig ansvar for å sørge for å ha en dialog og en klar melding til dem som skal bygge ut og kreve en avklaring på spørsmålet om elektrifisering, sier han.

Han lover imidlertid Holmås at regjeringen vil få trøbbel med å få gjennom utbyggingsplanen i Stortinget dersom den ikke legger fram en helhetlig løsning for hele området.

- Vi vil gjennomføre det vi har satt oss som mål, og det er klinkende klart: elektrifisering av hele Utsira-området, sier han.

Aasland mener Miljødirektoratets rapport også viser at den rødgrønne regjeringen fikk gjort mye, selv om det ikke er tvil om at den gjerne skulle hatt «mulighetene til å videreføre vår politikk og forsterke tiltakene».

hannah.gitmark@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen