Statssekretær Roger Ingebrigtsen. FOTO: NTB SCANPIX

Trekker seg etter seksuelt forhold

Roger Ingebrigtsen (Ap) trekker seg som statssekretær etter at et forhold han hadde til en 17 år gammel jente i 2004 er blitt kjent. – Et tillitsbrudd, sier partisekretær Raymond Johansen.

Ingebrigtsen var inntil fredag statssekretær for næringsminister Trond Giske (Ap). Han var fylkesråd for kompetanse og utvikling i Troms da han innledet et forhold til jenta.

– I 2004, da jeg var 37 år, innledet jeg en seksuell relasjon med en 20 år yngre jente. Aldersforskjellen var uakseptabel. I tillegg var personen ung tillitsvalgt i partiet. Saken er nå kommet fram. Jeg er svært lei meg for det jeg har gjort, skriver Ingebrigtsen på sine egne Facebook-sider.

Ingebrigtsen trekker seg også som stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Troms.

– Jeg er trist, men føler ingen bitterhet. Jeg vil fortsette å elske Arbeiderpartiet livet ut. Takk til alle dere som har heiet meg fram, støttet og hjulpet meg. Jeg beklager at jeg har sviktet, fortsetter han.

 

Tillitsbrudd

– Som politiker er man avhengig av tillit, og dette er et tillitsbrudd og vitner om dårlig dømmekraft fra Roger Ingebrigtsens side, sier partisekretær Raymond Johansen fredag.

Han fikk vite om saken tidligere denne uken via en bekymringsmelding. Den kom ikke fra jenta selv, og Johansen sier hun verken ønsker å gå offentlig ut med saken eller ta den videre.

– For å skjerme henne, ønsker jeg derfor ikke å si noe mer om hva slags forhold det var mellom de to, annet enn at det var uakseptabelt, sier Johansen. Han ønsker heller ikke å si hvor i Norge eller i partiorganisasjonen jenta var aktiv da forholdet ble innledet. Han vil heller ikke svare på om hun er aktiv i Arbeiderpartiet i dag.

– Jeg ønsker ikke å bidra med noen flere detaljer om jenta, gjentar Johansen overfor NTB.

 

Nominasjonskamp

Ingebrigtsen trekker seg også fra nominasjonen i Troms Ap. Han var innstilt på førsteplass foran søndagens nominasjonsmøte, sammen med tidligere AUF-leder Martin Henriksen. Innstillingen var delt med fem mot fire stemmer i Henriksens favør, og det lå an til kampvotering.

Ingebrigtsen ønsker ikke spekulere i hvorfor saken har blitt kjent rett før nominasjonen

– Jeg vil ikke gjøre noe som kan få det til å høres ut som jeg enten bagatelliserer dette, eller mistenkeliggjør noen. Jeg gjorde en tabbe ved å innlede en seksuell relasjon med henne i 2004. Det er en handling jeg er fryktelig lite stolt av, men jeg mente det ble avsluttet på en verdig og skikkelig måte, sier han til Nordlys.

Overfor NRK sier han at det er riktig overfor partiet at han trekker seg fra nominasjonen.

– Jeg vil at Arbeiderpartiet skal få gjennomføre nominasjonen uten politikere det hefter noe tvil ved. Det er kun jeg som har ansvar for dette, og det tar jeg konsekvensen av.

Heller ikke Johansen vil si noe om hvorvidt han ser noen kobling mellom nominasjonsstriden i Troms og tidspunktet saken har dukket opp.

– Når det kommer en bekymringsmelding, må jeg ta den alvorlig, om det så er samme dagen som nominasjonen, er alt partisekretæren vil si.

 

Tunge verv

Ingebrigtsen selv sier han har vurderte forholdet til jenta «dit hen at de feilvurderingene jeg har gjort, er noe jeg kan leve med». Det håper han også gjelder de andre berørte og at alle nå kan gå videre. Han sier det ikke er snakk om en straffbar handling, men kaller den umoralsk.

– Det var feil av meg som en voksen mann å innlede et forhold til en ung kvinne, sier han.

Ingebrigtsen talte så sent som torsdag ettermiddag på vegne av regjeringen under Vekst i nord-konferansen på Rica Ishavshotell i Tromsø, skriver Nordlys.

46-åringen har hatt en rekke tunge verv i Arbeiderpartiet, ikke minst som statssekretær i fire ulike departementer. At den politiske karrieren har fått seg et kraftig skudd for baugen, vil han ikke kommentere.

– Det er fullstendig uinteressant. Det som er interessant er at familien min kommer igjennom dette. Hva som kommer i framtiden, det aner jeg ikke noe om, og politisk karriere er kanskje det jeg bryr meg minst om akkurat nå.

Utenfor politikken har Ingebrigtsen en lang karriere som journalist bak seg, med redaksjonell erfaring fra VG, Dagbladet og Nordlys. (NTB)