Innenriks

Tre dager for sent

Tre dager etter at trebarnsfamilien Rahimi fikk endelig avslag på sin asylsøknad, frarådet Utlendingsdirektoratet (UDI) å sende barnefamilier til internflukt i Afghanistan.

– Det er humanitært utilrådelig, skriver UDI-direktør Frode Forfang til Justisdepartementet.
Dagsavisen fortalte i går om Ahmad (8), Fatema (11), Amin (16) og deres foreldre som flyktet fra Taliban til Norge. Etter fem år i Norge ble familien tvangssendt sendt tilbake til Kabul i Afghanistan der de lever i skjul i et lite garasjerom.
Frarådingen UDI ga om å stanse tilbakesendelsen av barnefamilier til Afghanistan er datert 7. juli. Det endelige avslaget på familien Rahimis søknad om opphold i Norge er underskrevet 4. juli 2014 – tre dager før UDIs brev. Oslo tingrett behandlet denne uka familiens begjæring om å oppheve avslaget – og få komme tilbake til Norge.
Først sent i går ettermiddag reagerte Justisdepartementet på UDIs brev. Heretter skal utsendelsen av internflyktninger til Afghanistan stanses.

Tør ikke gå ut

– Vi tør ikke gå ut av frykt for å bli gjenkjent og kidnappet. Vi har ingenting å leve av, ingenting å gjøre, vi går ikke på skolen. Vi er redde hele tiden og har det ikke bra. I tillegg er mamma alvorlig syk. Vårt eneste håp er å få komme tilbake til Norge, Ål, skolen og vennene våre, sier en fortvilet Fatema på klingende norsk til Dagsavisen.
 Fatema var seks år da hun kom til Norge, lillebroren Ahmad bare to-tre år.
– Jeg snakker ikke dari, bare norsk, sier Ahmad.
 «Vi viser til at den humanitære situasjonen for internflyktninger i Afghanistan er blitt forverret, og det rapporteres om at kvinner og barn er særlig utsatt», skrev UDI-direktør Frode Forfang til Justis- og beredskapsdepartementet 7. juli i år.
Forfang vektlegger at også FNs høykommissær for flyktninger fraråder å sende barnefamilier til internflukt i Afghanistan.

110 barn utvist

Tall Dagsavisen har innhentet fra Politiets utlendingsenhet viser at i alt 110 mindreårige barn ble utvist fra Norge til Afghanistan fra 1. januar til 1. desember 2014.   Desembertallene foreligger først neste uke.
52 av de 110 barna ble sendt ut etter at Forfang skrev brevet: fem i juli, åtte i august,   15 i september, 11 i oktober og sju i november – samme måned som det afghanske utenriksdepartementet truet med å avvise barnefamilier på grensa – hvis ikke Norge endrer sin praksis med tvangsretur av barnefamilier.  
Men på tross av advarslene endret Justisdepartementet ikke sin praksis – ikke før i går.
Familien Rahimi flyktet fra Uruzgan-provinsen i Afghanistan og har verken familie, venner eller nettverk i Kabul. Det er akkurat denne gruppen UDI, FN og afghanske myndigheter lenge har hevdet er spesielt utsatt i det krigsherjede landet. Familien Rahimi overlever ene og alene på penger fra støttegruppa i Ål.

Et farlig sted

«Afghanistan er et farlig sted å være, har store økonomiske problemer, mangel på husrom, arbeidsplasser og skoletilbud,» skrev afghansk UD til den norske ambassaden i Kabul i november i fjor.
Justisminister Anund Anundsen (Frp) høster nå sterk kritikk for ikke å ha orientert Stortinget om brevet da han før jul sa at det åpnet seg   returmulighet til Afghanistan.
SV har foreslått at lengeværende asylbarn som er sendt ut i 2014 må få prøvd saken sin på nytt etter nytt regelverk. Forslaget er til behandling i Stortinget, med høring i kommunal- og forvaltningskomiteen 10 februar.

Mer fra Dagsavisen