Den 42 år gamle, tidligere politimannen kommer til å anke dommen i Stathelle-saken i sin helhet, ifølge advokat Arne Lie. FOTO: TROND REIDAR TEIGEN/NTB SCANPIX

Tre år for eks-politimann

DØMT: Retten mener eks-politimannen hadde et hemmelig, seksuelt forhold til Linn Madelen Bråthen – og at dette danner bakteppet for det som skjedde natten da Linn døde.

Mandag morgen ble 42-åringen som har vært tiltalt etter at Linn falt i døden fra Brevikbrua natt til 3. august i fjor, dømt til tre års fengsel. Den tidligere politimannen forlot henne i hjelpeløs tilstand, ifølge Nedre Telemark tingrett. Han måtte ha forstått, basert på sin mangeårige relasjon til henne, at det var en reell fare for at hun ville hoppe eller falle fra brua hvis han forlot henne slik han gjorde.

– Min klient er sjokkert og skuffet. Dommen vil bli anket over skyldspørsmålet, sier 42-åringens forsvarer, advokat Arne Lie, til NTB.

Tiltalte har nektet straffskyld for tiltalens alvorligste punkt og kategorisk benektet at han hadde noe annet enn et vennskapsforhold til henne. 42-åringen erkjente da rettsbehandlingen startet, at han ved flere anledninger forklarte seg falskt om hva som skjedde natten da Linn døde.

Hadde seksuelt forhold

Retten har lagt avgjørende vekt på vitneprovene til fire av venninnene til Linn og deres opplysninger om at 42-åringen kom med stadig mer intense, seksuelle tilnærmelser. Sammenholdt med en seksualisert chattelogg – der tiltalte presser på for å få sex med Linn, som svarer negativt og motvillig – føler retten seg overbevist om at de to hadde et seksuelt forhold, og at de ved flere anledninger har hatt seksuell omgang med hverandre.

Retten er ikke i tvil om at dette forholder er opphavet til en heftig krangel mellom tiltalte og avdøde på brua natt til 3. august.

– Retten er overbevist om at krangelen dreide seg om forholdet mellom tiltalte og Linn, og at Linn var svært sint, opphisset og fortvilet, heter det i dommen.

Ingen andre enn tiltalte vet hva som skjedde på brua de avgjørende sekundene og minuttene før Linn falt fra rekkverket på brospennet. Hun døde momentant da hun traff vannet.

– Under enhver omstendighet ble Linn forlatt av tiltalte i en hjelpeløs tilstand, konkluderer tingrettsdommer Berit Nerva.

Vurderer erstatningskrav

Linns etterlatte har ikke lagt skjul på at de mener 42-åringen har påvirket henne i større grad enn tiltalen åpner for. Men de er «godt fornøyde» med at han er domfelt.

– Premissene er helt i tråd med aktors anførsler i prosedyren, sier bistandsadvokat Niels-Christian Schelver Petersen.

Retten finner det skjerpende at 42-åringen utsatte Linns familie og samboer for ytterligere belastning ved å lyve om hva som skjedde dødsnatten og konkluderer med at «tiltaltes opptreden den første tiden etter at Linn falt fra brua, fremstår som hensynsløs».

I snaut to uker fortalte tiltalte verken til sin egen familie, avdødes familie eller til politiets etterforskere noe om at de to var på brua sammen og at han forlot henne der. Først da han ble konfrontert med overvåkingsbilder som plasserer dem der sammen, kom historien som ligger til grunn for dommen mandag, for en dag.

Petersen vil vurdere sammen med sine klienter om et eventuelt erstatningskrav til ankebehandlingen. Et slikt krav kan også behandles som en separat, sivil sak. (NTB)