Innenriks

- Trappper ned ubåtjakten

UBÅT: Militæroperasjonen i Stockholms skjærgård går nå inn i en ny fase, ifølge det svenske forsvaret. Flere fartøy har lagt til kai, men beredskapen opprettholdes.

Flere fartøy har lagt til kai, men beredskapen opprettholdes.

– En del av fartøyene har gått i havn for en sjekk. Besetningen kommer til å bli om bord og ha høy beredskap. Bakke- og flyenheter, samt noen marine enheter, blir værende i området, sa forsvarets pressetalsmann Erik Lagerstedt på en pressekonferanse onsdag.

Pressekonferansen ble holdt på marinebasen Berga sør for Stockholm. Den skulle ha startet klokka 13, men som følge av et uvanlig stort presseoppbud ble den noe forsinket.

Spekulasjoner

Leteoperasjonen i skjærgården utenfor Stockholm har nå vart i seks dager. Spekulasjonene har gått høyt, og mange eksperter mener at forsvaret har vært på jakt etter en mulig russisk miniubåt.

Ifølge fartøysjefen på HMS Visby har mannskapet arbeidet døgnet rundt for å avdekke eventuell undervannsaktivitet i regi av en fremmed makt.

– Når man holder på med dette, er det tålmodighet, tålmodighet og tålmodighet, sa fartøysjef Per Öhrstedt på onsdagens pressekonferanse.

– Trapper ned

Tidligere på dagen meldte svenske medier at forsvaret så ut til å trappe ned leteoperasjonen i skjærgården utenfor Stockholm.

Ifølge TT har korvetten HMS Stockholm gått inn til havn i Berga i Småland. Også marinefartøyet HMS Visby og et annet marinefartøy som tidligere har deltatt i jakten på det som kan ha vært en russisk ubåt, har også satt kurs mot havnen i Berga onsdag formiddag.

Forsvaret opplyste tirsdag kveld at det har mottatt flere hundre tips om en angivelig ubåt. Men kun et fåtall av observasjonene regnes som interessante, og det er kun kommet inn to nye som skal undersøkes nærmere.

Mer fra Dagsavisen