Toten-saken: Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk

En far er siktet for drapsforsøk, seksuell omgang med barn under 14 år og frihetsberøvelse etter hendelsen på Kapp i Østre Toten 9. oktober.

 

Mannen i 40-årene er fra før siktet for drapsforsøk på sin 15 år gamle sønn, men siktelsen er nå utvidet til å omfatte seksuell omgang med barn under 14 år (sin sønn) samt frihetsberøvelse av guttens mor, opplyste påtaleansvarlig Mari Lauritzen Hasle i Innlandet politidistrikt på politiets pressekonferanse mandag.

– Slik det framgår av siktelsen, har dette skjedd før sønnen fylte 14, sa Lauritzen Hasle. Politiet har foreløpig ingen grunn til å tro at andre barn er involvert i saken.

– Vi har også siktet mannen for frihetsberøvelse av guttens mor. Dette skjedde på samme tidspunkt som drapsforsøket, sa hun. Kun mannen, sønnen og moren var til stede i boligen da hendelsen fant sted.

Av hensyn til den videre etterforskningen, og av hensyn til den sterkt pregede familien, vil ikke politiet gi flere detaljer om etterforskningen eller hva som er sagt i politiavhør.

Mannen har erkjent drapsforsøk og seksuell omgang med sønnen, og har forklart seg om de faktiske forhold rundt frihetsberøvelsen.

Uavklart for sønnen

Gutten ble oppgitt å være livstruende skadd samme dag som han ble fløyet til sykehus i Oslo. Så ble tilstanden oppgitt å være kritisk, før politiet lørdagen etterpå opplyste at den var uavklart. Guttens helsetilstand er fortsatt uavklart, opplyste politiet mandag.

– Politiet har etterforsket bredt. Selv med en detaljert tilståelse fra siktede, har vi valgt å etterforske like grundig som vi hadde gjort uten tilståelsen. Vi har god kontroll på etterforskningen og etterforskningsløpet. Vi forventer ingen overraskelser eller hindringer framover, sa politifaglig etterforskningsleder John Eivind Melbye på pressekonferansen.

Han ønsket imidlertid å avkrefte rykter som har spredt seg om hvordan drapsforsøket har skjedd.

– Det ble ikke brukt noen våpen i drapsforsøket, sa Melbye.

Varetektsfengslet

Politiet mottok melding om hendelsen om morgenen klokken 8.38 onsdag 9. oktober. I boligen på Toten i Oppland fant de 15-åringen livløs og iverksatte livreddende tiltak.

Faren har erkjent handlingen og ble torsdag 10. oktober varetektsfengslet i fire uker. Han har forklart seg i avhør og har ifølge politiet vært samarbeidsvillig og gitt en detaljert forklaring.

– Det jobbes på flere områder. Denne uken har vi blant annet gjennomført flere avhør i saken. Politiet har nå god kontroll og oversikt over etterforskningsløpet, opplyste politifaglig etterforskningsleder John Eivind Melbye i en pressemelding fredag ettermiddag.

Politiet har betegnet hendelsen som en dramatisk familietragedie som har rammet hele bygda.

Østre Toten kommune satte krisestab som følge av hendelsen.

(©NTB)