Totalforbud mot bål og grill i mark og skog i Oslo – men ikke ring nødnummer for å sladre

– Det er ikke nødvendig å ringe oss for å sladre på alle, skriver Oslo brann- og redningsetat

Det er strålende sol over store deler av Østlandet, og knusktørt i skog og mark. Det har gitt totalforbud mot bål og grill i hele Oslo, utenom i private hager og i byparker innenfor Ring 3. Forbudet gjelder også på øyene i Oslofjorden, opplyser Oslo brann- og redningsetat. 

Men det er ikke alle som overholder grillforbudet - brannvesenet har slukket 25 griller på Huk på Bygdøy, og også vært grillslukkere på strendene Hvervenbukta og andre strender, sier en sliten vaktkommandør Bjørn Tore Farstad til Dagsavisen. 

I løpet av dagen har mellom 200 og 300 personer ringt nødnummeret, for å spørre om de kan grille her eller der. Flere har også ringt for å si fra om andre som griller. 

– Vi er litt oppgitte her. Folk må ikke ringe nødnummer unødvendig. Det er vel sånn at de ikke tør si fra selv, eller kanskje gjør det det og, sier Farstad.

– Det beste ville vært om alle kunne respektere forbudet.

Vurderer selv

Han sier det åpenbart ikke er alle som har fått med seg totalforbudet mot ild og bål i hovedstaden, og at det virker som mange selv vil vurdere når grilling er trygt nok. 

 Jeg har forståelse for at folk tenker det kan være trygt i vannkanten, men vi kan ikke ha det slik at folk vurderer brannfaren selv. Det er knusktørt og ild sprer seg utrolig raskt nå, sier Farstad.

På Facebook-sidene til brann- og redningsetaten bønnfaller de publikum om å slutte å ringe inn for å sladre på andre: 

- Ikke ring nødnummer 110 unødvendig! Mange kunne nok hatt litt mer is i magen - det er ikke nødvendig å ringe oss for å sladre på alle. Ring oss selvfølgelig på nødnummer 110 hvis ting er alvorlig eller på vei ut av kontroll. Vi kan også nås på telefon 67 12 88 00‬ for mindre presserende henvendelser, skriver brann- og redningsetaten. .