REFORM: Høyre må være tydelig på at innvandringspolitikken skal være streng og rettferdig, mener Torbjørn Røe Isaksen.

Torbjørn Røe Isaksen i tenkeboksen

Høyre-statsråd Torbjørn Røe Isaksen tror han får nok å gjøre i 2016 med flyktningsituasjonen og fornyelsen av Høyres politikk.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har akkurat signert de siste julekortene, og står med en favn full av rødvin når Dagsavisen møter ham. Det er siste arbeidsdag i Kunnskapsdepartementet før jul, og de ansatte skal få en velfortjent oppmerksomhet.

Spennende med arbeid

For regjeringen avsluttet året med rokeringer. Flere spekulerte i om Isaksen skulle bli arbeidsminister. Da ville han gått tilbake til politikkfeltet han frontet i opposisjon forrige periode.

– Det hadde vært spennende det også. Men jeg er godt fornøyd med å få fortsette som kunnskapsminister, sier Isaksen til Dagsavisen.

Det var noen hevede øyenbryn da nestleder i stortingsgruppa Nikolai Astrup (H) heller ikke denne gangen ble statsråd i Erna Solbergs regjering.

– Hvorfor ble han ikke det, tror du?

– Det vet jeg ikke. Men det kan handle om at Nikolai gjør en så utrolig viktig jobb på Stortinget. Det handler i hvert fall ikke om at han ikke er god nok. Nikolai er mer enn god nok til å bli statsråd.

– Hvordan blir det å ikke være yngst?

– Det er litt vemodig og litt deilig. Vemodig fordi jeg merker at tida går. Nå er jeg ikke ung, og jeg kan ikke kalle meg lovende heller. Samtidig så betyr det at jeg ikke lenger er lavest rangert i regjeringen. Jeg trenger ikke sitte nederst ved kongens bord lenger.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Neppe nestleder

I 2007 ble Isaksen kåret til Norges største unge politiske talent av VG. Nærmere ti år senere har stempelet som Høyre-kronprins satt seg, og i 2016 er Høyre-ledelsen på valg.

– Har du tenkt på muligheten for å stille som nestleder?

– Jeg har sittet i AU (Arbeidsutvalget journ.anm.) i en årrekke, og sitter nå som kunnskapsminister, jeg tror ikke et nytt verv er det jeg skal ta på meg nå. Om noe er jeg heller i tenkeboksen på om jeg skal si fra meg plassen i AU, sier Isaksen.

Det mangler likevel ikke på helt sentrale oppgaver i Høyre for Isaksen. I tillegg til å være statsråd på Høyres kanskje viktigste felt, leder han også programkomiteen. Det vil si at han leder arbeidet med å utvikle politikken som partiet skal satse på å vinne valget med i 2017. I et intervju med Aftenposten har Isaksen pekt på innvandring og integrering som et av politikkområdene han skal gå kritisk igjennom.

– Ja, her opplever jeg egentlig at begivenhetene har tatt oss igjen. Det skiftet som har vært siden i sommer, er ganske formidabelt. Fra at alle ville at Norge skulle se til Tyskland og Angela Merkel, og til de innstrammingene som ble vedtatt av et langt bredere flertall enn noen kunne forestilt seg i høst.

– Hva skjedde egentlig?

– Det kom for mange. Jeg tror mange ser at den politikken som for eksempel Sverige har ført, har vært helt hinsides. Det har ført til et oppdelt samfunn, der deler av samfunnet ikke har kontakt med andre. Når til og med Per Fugelli har begynt å tenke i andre baner, sier det litt om hvilket stemningsskifte det har vært, sier Isaksen og legger til:

– Når det gjelder Høyres politikk på dette feltet, tenker jeg at vi må være tydelig på at innvandringspolitikken skal være streng og rettferdig.

Sosial uro

Også i sin rolle som kunnskapsminister tror Isaksen flyktningsituasjonen blir en stor utfordring.

– Her er det akutt viktig å sikre at de som kommer, får den undervisningen de har krav på. Dette er en av de viktigste investeringene vi kan gjøre for å hindre sosial uro. Det kommer også en del enslige mindreårige, og her har staten forespurt folkehøyskolene om de kan bistå, noe vi ikke ville gjort til vanlig. Dette gjør vi fordi det er en ekstraordinær situasjonen, sier Isaksen.

I tillegg skal Isaksen jobbe med en stortingsmelding om kvalitet i barnehagen, og en om innholdet i skolen.

Rolig høytid

Men først blir det julehygge med familien.

– Hva må til for at du kommer i ordentlig julestemning?

– Jeg hører på julemusikk, og så må jeg se Love Actually.

Her er den tidligere Unge Høyre-lederen uenig med den nåværende – Kristian Tonning Riise. Riise uttrykte i fjor at filmen var en usammenhengende røre, og satte sinnene i kok på Facebook.

– Den er helt objektivt sett en veldig god julefilm, sier kunnskapsministeren.