Kilder nær partisekretær Raymond Johansen sier han ønsker å gå tilbake til Oslo-politikken som byrådslederkandidat for Oslo Ap. FOTO: HILDE UNOSEN

- Topptrio uten Helga og Raymond

ARBEIDERPARTIET: Helga Pedersen tar ikke gjenvalg som nestleder. I tillegg er Raymond Johansen på vei over til oslopolitikken, sier kilder tett på partileder Jonas Gahr Støre.

Mye tyder på at Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre må skaffe seg intet mindre enn to nye personer inn i partiets toppledelse under landsmøtet i april 2015. I går slapp Helga Pedersen nyheten om at hun ikke tar gjenvalg som nestleder i partiet. Dette skjer på samme tid som partisekretær Raymond Johansen er sterkt ønsket som byrådslederkandidat av de største partilagene i Oslo Ap.

Nominasjonskomiteen i Oslo Arbeiderparti begynte denne uka sitt arbeid med å finne en ny kandidat til byrådsledervervet.

Varaordfører Libe Rieber-Mohn har frist i dag på å svare om hun ønsker gjenvalg. Johansen selv har ikke svart på hvorvidt han ønsker å stille, men flere kilder tett på partilederen sier til Dagsavisen at Johansen er på vei over i oslopolitikken. Uavhengig av om Rieber-Mohn ønsker å fortsette. Kilder Dagsavisen har snakket med understreker at Pedersens avgjørelse om å ikke ta gjenvalg og Johansens ønske om å bli byrådsleder, ikke henger sammen. Det skal være parallelle løp som har pågått en stund.

 

Les også: Kamp om toppverv

 

Tenkt på i ett år

Pedersen sier til Dagsavisen at hun begynte å tenke på hvorvidt hun ville fortsette da hun ble gjenvalgt som nestleder under landsmøtet i 2013. I sommer kom hun fram til en konklusjon. Denne uka informerte hun Støre og Johansen.

- Jeg blir hele tida spurt om jeg skal fortsette som nestleder, og nå som jeg hadde bestemt meg syntes jeg det var vanskelig å ikke si det offentlig, sier Pedersen.

Tid med familien ble utslagsgivende for Pedersens avgjørelse:

- Jeg har vært fulltidspolitiker i 11 år, og det har jeg vært 24 timer i døgnet. Jeg har vært fiskeriminister og parlamentarisk leder og på samme tid har jeg fått to barn. Jeg er blitt 40 år og tok et oppgjør med meg selv: Hva vil jeg bruke de neste ti årene til? Svaret ble familien, sier Pedersen.

- Hva tenker du om at Støre kan måtte legge en helt ny lederkabal siden Johansen også kan være på vei ut?

- Det vil ikke jeg spekulere i. Jeg vil melde at jeg ikke tar gjenvalg, sier Pedersen.

 

Tajik inn?

En sentral kilde sier at det ikke er optimalt for den ferske partilederen å måtte bytte ut hele topplaget på neste landsmøte, men når situasjonen er som den er, så gir det en anledning til å bygge et «framtidsslag» for Støre inn mot 2017.

Kjønn, alder og geografi vil spille inn for hvem som skal bekle de to viktigste rollene etter Støre selv. Etter det Dagsavisen erfarer er det viktig for Støre å få et topplag som representerer modernitet og stabilitet. Støre er fersk i partilederrollen og det vil være en fordel å ha en partisekretær som gir trygghet og har kontroll på partiet. Hadia Tajik trekkes fram som et hett navn til nestledervervet etter Helga Pedersen. Et annet navn er Anniken Huitfeldt.

Flere kilder trekker fram Trond Giske som ny partisekretær, men å ha en partisekretær som sitter på Stortinget anses for å vanskelig. Andre som trekkes fram er Hans Kristian Amundsen, som i dag er sekretariatsleder på Stortinget, og Halvard Ingebrigtsen, som er nestleder i stortingssekretariatet. Rita Ottervik, ordfører i Trondheim, og Kjersti Stenseng, tidligere statssekretær og fylkesleder i Oppland Ap, nevnes også av flere kilder Dagsavisen har vært i kontakt med. Ottervik er imidlertid en sentral brikke for Ap i Trondheim, og det å ta henne ut rett før kommunevalget anses som lite taktisk. Hun takket også nei ganske raskt forrige gang hun ble nevnt som mulig partisekretær. En kilde sier at siden det var så bred enighet om valget av Støre, vil ikke endringene i lederkabalen utløse store konflikter i partiet.

 

- Respekt for valget

Jonas Gahr Støre sier til Dagsavisen at han ble informert om Pedersens avgjørelse for noen dager siden. Han synes det var vemodig at hun ikke ønsker gjenvalg:

- Hun har vært et fast og trygt innslag i ledelsen i sju år, og hun har nedlagt et veldig stort arbeid med politikken og organisasjonen. Samtidig har jeg respekt for valget hun tar. Det hun beskriver tror jeg alle toppolitikere kan kjenne seg igjen i.

- Hva tenker du om at du trolig må erstatte ikke bare en, men to i toppledelsen?

- Jeg har fått med meg spekulasjonene rundt Raymond Johansen, men vi får forholde oss til virkeligheten. Oslo starter sin nominasjonsprosess nå, og vi må respektere at det går for seg på ordentlig vis.

- Hva ser du etter hos en ny ledelse?

- Det har jeg ikke lyst til å kommentere i dag når vi har fått denne nyheten. Ap har gode prosesser for å sette sammen ny ledelse og andre organer. Vi får ta dette i tur og orden. Det blir en god løsning til slutt, sier Støre.

 

Les også: Rieber-Mohn trekker seg

 

Svar i dag

Ifølge en kilde tett på Støre «snakker de godt med» Rieber-Mohn om prosessen i Oslo. Som nevnt har listetoppen fra 2011 fått frist til kl. 15.00 i dag på å svare valgkomiteen om hun vil gjenvelges som Aps byrådslederkandidat. Hvis hun ønsker det, kan det bli en kamp mellom henne og Johansen i Oslo Ap. Et an­­­net scenario er at Rieber-Mohn ønsker å være ordførerkandidat ved siden av Johansen, som byrådslederkandidat. Arbeiderpartiet har som vedtatt mål å ha en kvinne og en mann på topp på alle sine lister. Et annet navn som spilles inn i denne kabalen er Tone Tellevik Dahl, som også forsøkte seg i nominasjonskampen forrige runde. Verken hun eller Rieber-Mohn ville i går kommentere saken.

Heller ikke Raymond Johansen ønsker å uttale seg til Dagsavisen om dette.

samfunn@dagsavisen.no