Innenriks

Topper på betalt tenketur

Mens statsminister Erna Solberg erkjenner at det er vanskeligere å samle de fire borgerlige partiene, er sentrale politikere i KrF og Venstre på studietur med de rødgrønne i Berlin. Betalt av tenketanken Agenda.

Hva bringer fungerende leder av KrF, Dagrun Eriksen, Venstres Sveinung Rotevatn, nestleder i Senterpartiet, Anne Beate Tvinnerheim, tidligere nestleder i SV, Bård Vegar Solhjell og Aps stjerneskudd Jette Christensen sammen på sykkeltur i Berlin? Tenketanken Agenda.

Droppa H+Frp

Denne uka har daglig leder Marte Gerhardsen og tidligere KrFU-leder, nå Agenda-rådgiver, Emil André Erstad tatt med sentrum-venstre politikere i den tyske hovedstaden for å lære mer om landets asyl- og integreringspolitikk. De har blant annet møtt Tysklands europaminister, Michael Roth, tyske tenketanker, journalister og forskere.

– Vi ville lære hvordan Tyskland tar imot flyktninger og hvordan integreringen fungerer. Derfor har vi invitert med oss spennende toneangivende politikere, sier Gerhardsen.

– Det er neppe tilfeldig hvem dere har invitert?

– Nei. Vi har invitert partier og personer som er opptatt av disse spørsmålene.

– Hvorfor har dere ikke med noen fra regjeringspartiene?

– Agenda er en tankesmie for sentrum-venstre. Da var det ikke naturlig å invitere med noen fra Frp.

Les også: Den store faren for Europa er at Syrias naboland sier at nok er nok

Asyl

Statsminister Erna Solberg har erkjent i VG at det er vanskeligere å samle de fire borgerlige partiene i en regjering enn tidligere. Flyktningpolitikken er en av de viktigste faktorene.

– Er målet med turen å danne en allianse i flyktningpolitikken?

– Vi mener de beste svarene på utfordringene er i skjæringspunktet sentrum-venstre. Det er der tyngdepunktet ligger og det er rom for gode løsninger, sier Gerhardsen.

– Er dette også et første skritt mot å danne en ny sentrum-venstreallianse mot stortingsvalget i 2017?

– Nei, dette er en studietur. Agenda arrangerer mange foredrag, og samarbeider med organisasjoner og partier om flere saker, sier Gerhardsen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gratis

Gerhardsen opplyser at Agenda betaler det tre dager lange oppholdet for alle deltakerne. Tenketanken har fått støtte fra tyske Fridrich Erbert Stiftung.

– Stiftelsen har finansiert store deler av reisen, og Agenda har betalt noe. Det er naturlig at vi betaler når vi inviterer med på tur. Men jeg kan forsikre om at det er en lavbudsjettur, vi har blant annet syklet rundt i byen, sier hun.

Venstres Sveinung Rotevatn sier han alltid tenker over hvem som betaler når han blir invitert på reiser.

– Programmet på turen var interessant nok til å bli med. Jeg har ikke noe problem med at Agenda betaler. Om de som betaler for Agenda har et problem med at jeg er med på turen, får de svare på det, sier han.

Heller ikke Aps Jette Christensen har noen betenkeligheter.

– Jeg skal også reise til Palestina med Heidi Nordby Lunde i regi av Kirkens Nødhjelp. Dette meldes i registeret til Stortinget. Jeg mener det er viktig at politikere tilegner seg internasjonal kunnskap.

Les også: – Ikke glem de «skjulte ledige»

Blir ikke sosialdemokrat

Rotevatn avviser at turen handler om å bygge allianser, om det er snakk om flyktningpolitikk eller regjeringsskifte.

– Jeg vil ikke lese for mye partipolitikk i dette. Jeg er spurt som venstrepolitiker, men jeg er ikke Venstres delegat på Agendas studietur. Jeg tror ingen mistenker meg for å bli sosialdemokrat.

– Som en av dem som kjempet for at Venstre skulle ha et borgerlig samarbeid er jeg veldig komfortabel med det borgerlige samarbeidet. Når interessante miljø spør meg om å stille, gjør jeg det – enten det er Civita eller Agenda. Det er litt påfallende at når jeg gjør noe med Civita tolkes det som om Venstre skal inn i regjering, og når jeg gjør noe i regi av Agenda betyr det at det er en hemmelig plan om å dra Venstre til venstre, sier Rotevatn.

Les også: Slik skal Europa endre asylsystemet

– Nyttig

Christensen sier hun takket ja til turen fordi hun ønsket å få innspill på hva som fungerer i integreringspolitikken.

– Vi skal lage et nytt Norge også i framtida. Det er nyttig å se hvordan et land som har en leder som sier «dette skal vi klare», strukturerer arbeidet.

– Dette er en nyttig anledning til å tilegne seg kunnskap om situasjonen i Europa og ikke minst få tips til den norske integreringsagendaen, sier Senterpartiets Anne Beate Tvinnerheim.

Mer fra Dagsavisen