Tonje Brenna foreslått som listetopp i Viken Ap

Tonje Brenna er innstilt som aller første listetopp i landets største fylkeslag.

 

Når Aps fylkesparti i Østfold, Akershus og Buskerud slår seg sammen over nyttår, blir landets største fylkesparti født.

Partiets første leder blir Tonje Brenna (30), som i dag er gruppeleder i Akershus Ap. Brenna ble onsdag innstilt som leder av nominasjonskomiteen.

– Det er jo en litt underlig opplevelse å bli innstilt på topp i et fylke jeg er så skeptisk til. Likevel gleder jeg meg veldig. Jeg skal gjøre det beste jeg kan for at folk i Viken skal få et best mulig tilbud.

Viken-motstander

Brenna har lenge vært en uttalt motstander av opprettelsen av Viken, som med 1,3 millioner innbyggere og et område som strekker seg fra Sverige til Hallingdal – men ikke inkluderer Oslo i midten – blir landets soleklart største.

– Nå legger du bort motstanden?

– Nei. Det er Stortinget som har lagt den bort. Viken blir en realitet, det har stortingsflertallet bestemt. Nå handler det om å gjøre en god jobb for innbyggerne i Viken, sier Brenna.

Viken Ap velger toppkandidat 12. januar. Da skal medlemmene også stemme over programmet for det nye fylkespartiet. Det er Tonje Brenna som har ledet programarbeidet.

– Det er en utfordrende jobb, siden vi ikke vet hvilke oppgaver de nye fylkene vil få ennå. Jeg håper regjeringen får opp farta i det arbeidet, sier hun.

– Ikke ferdig ennå

Tonje Brenna var generalsekretær i AUF 2010-12, og var på øya da terroristen angrep. Brenna har også bakgrunn som rådgiver i justisdepartementet og ved Statsministerens kontor.

Hun vurderte nylig å trekke seg fra politikken etter hets og sjikane på nett.

– Jeg brukte to uker på å bestemme meg for om jeg virkelig ønsket dette. Jeg kom til at jeg ikke er ferdig med politikk, sier Brenna.

Nominasjonskomiteen har innstilt fylkesordfører Roger Ryberg i Buskerud på plassen bak Brenna, og fylkesvaraordføreren i Østfold, Siv Henriette Jacobsen, på tredjeplass.

Mer om gigantfylket Viken:

* Lønnsfest for Viken-politikere

* Reddet Viken med finte i siste liten

* Lundteigen: Viken ødelegger folkestyret