Innenriks

Tolletaten advarer: Lange køer i vente på grensa

Lørdag ventes det storinnrykk av nordmenn som vil handle i det svenske länet Värmland. Men Tolletaten presiserer at personkontrollen på grensa fortsetter.

– Ja, deler av Sverige har jo blitt grønt, men resterende av Sverige er rødt. Det betyr at personkontrollen vil fortsette. Regjeringen fraråder reiser til utlandet. Hvis mange reiser til utlandet i morgen, så vil det bli kø ved retur. Det er ikke tvil om det, sier fungerende seksjonsleder Bjørn Hansrud ved Tolletaten i Kongsvinger til Glåmdalen.

Dermed vil alle på svenskehandel bli kontrollert på vei tilbake til Norge. Det betyr også at alle som reiser over grensa, må ha pass. Hansrud advarer også om at de vil ha mulighet til å kontrollere også mindre veier som krysser grensa.

Les også: Et reiseråd må være et tydelig ja eller nei

Forberedt på økning

Seksjonslederen forteller at de er forberedt på en kraftig økning i trafikken over grensa i Kongsvinger-området.

Omkring 40 kilometer fra Kongsvinger ligger den tradisjonelle grensehandelsbyen Charlottenberg.

Allerede fredag var det flere som var ivrige etter å komme seg til Sverige. Men selv om det nye reiserådet ble kunngjort fredag ettermiddag, gjelder det først fra midnatt natt til lørdag.

Les også: Sverige er ikke alltid best

– Kastet seg i bilen

Til det svenske nyhetsbyrået TT sier seksjonssjef Kersti Bråten ved Tolletaten i Kongsvinger at det kan virke som om enkelte allerede fredag ettermiddag kastet seg i bilen for å kunne handle i Sverige.

– Det er nok noen som ikke har fått med seg at de nye reisereglene gjelder fra midnatt natt til lørdag og trodde at reglene trådte i kraft allerede fra klokken 14 da beskjeden kom, sier hun.

For disse venter ti dagers karantene når de kommer hjem.

Seksjonssjefen sier at de er forberedt på en god del trafikk, men at hun tror at en del fortsatt nok vil være forsiktige med reisevirksomhet.

Mer fra Dagsavisen