Innenriks

Tøff start for nye SV

Mens SV fikk ny barneminister ble de første asylbarna kastet ut av Norge.

Slottsplassen var badet i sol da Inga Marte Thorkildsen (SV) i går tiltrådte som barne- og likestillingsminister. I skyggen av begivenheten ble samtidig de første asylbarna sendt ut av landet.

I går skrev Dagsavisen at Verona (9) ble pågrepet av politiet og ført til det inngjerdede asylmottaket på Trandum sammen med far Damir Delic, mor Ana Delic og den seks uker gamle søsteren Aurora. Familien har bodd i Norge i 11 år, og både Verona og lillesøster er født i Norge. Likevel ble familien satt på flyet til Bosnia i går. Avgjørelsen skjer til tross for voldsomme protester.

Asylsmell første dag

Thorkildsens første statsråd var knapt åpnet før hennes første nederlag som minister var et faktum. For samtidig som regjeringen feiret nye og gamle statsråder på slottet, satt de to første asylbarna på flyet ut av Norge. Spørsmålet om oppholdstillatelse for disse om lag 450 barna som stort sett har bodd hele livet i Norge, har vært en viktig sak for SV.

Ap har kontant avvist ethvert forsøk på å få igjennom en mykere linje og påført SV et stort nederlag.

- Hva har dere egentlig fått til for asylbarna?

- Alle vet hva SV mener om dette og at vi ønsker å få til en løsning. Det er en prosess i regjering. Derfor kan jeg ikke si alt utad, sier Thorkildsen til Dagsavisen.

Hun viser til at det er justisminister Grete Faremo (Ap) som har ansvar for asylsaker. Likevel vil hun sette seg ned med Faremo og se hvilke løsninger de kan finne for barna.

- Jeg tror at folk ønsker at barn som er født i Norge, og har vært her i mange år skal få muligheten til å bli her. Og vi skal jobbe for at det synet vinner fram, sier hun.

Harde klimaforhandlinger

SVs nye øverstkommanderende i regjering, miljøvernminister Bård Vegar Solhjell, står også overfor en vanskelig oppgave.

Han skal forhandle med Arbeiderpartiet om klimameldingen, en hjertesak for SV som mange har krevd at partiet går ut av regjering på dersom det ikke får tilstrekkelig gjennomslag. Det første Solhjell nå skal gjøre, er å sette seg ordentlig inn i de pågående klimaforhandlingene i regjeringen. Klimameldingen er allerede utsatt fire ganger, nå er det forventninger om at den vil være klar før sommeren.

- Det første jeg skal gjøre i min nye jobb, er å sette meg ordentlig inn i hvordan vi ligger an med klimameldingen. Jeg har ikke alle detaljene om den ennå, men den saken blir veldig viktig, sier Solhjell.

Skal gjøre SV grønnere

- Hvordan skal SV få gjennomslag?

- Det blir tøft, men spennende. Vi må oppnå mange ting her og vise at klimapolitikken drar i en ny, klar retning. Denne saken er veldig viktig for oss, sier han.

Han avviser at SV må bli et tøffere parti, fordi han synes partiet allerede slår bra fra seg, men har et klart mål:

- Jeg ønsker meg et SV der miljø- og klimapolitikken står sterkt. Vi skal være grønne, og ikke bare røde, sier han.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen