To fagforeningstopper kostet 40 millioner på under seks år

Lederna i Sverige i hardt vær etter avsløringer om hvalsafari, Porscher og millionfallskjermer.

De reiste på hvalsafari på Island, og brukte millioner på korte og lengre turer til USA. Firmabilen var i et tilfellet en Porsche, og til sammen brukte lederduoen i den svenske lederfagforeningen Lederna 40 millioner svenske kroner på under seks år, i høye lønninger, sosiale kostnader, reiser og pensjoner. 

Avsløringene til Aftonbladet har skapt ramaskrik og kritikk i Sverige. Nylig gikk leder Per Hedelin av på grunn av den høye pengebruken. Lederna er Sveriges største fagforening for ledere. 

Saken fortsetter under bildet. 

Per Hedelin måtte gå av som leder i Ledarna. Foto: Ledarna 

Aftonbladets gransking har funnet en voldsom pengesløsing. Lederne har blant annet reist på en rekke USA-turer med ektefeller, der også feriene i forkant fagdager har blitt betalt av fagforeningens medlemmer. 

Tre studieturer til USA skal ha kostet til sammen 1,4 milioner kroner, ifølge Aftonbladet. Tre andre reiser kostet 2,3 milllioner. Fagforeningstoppene har delt bilder på Instagram av dykketurer i Montenegro og luksushotell

«Bra sjefer skal ha bra lønn»

Nylig avgåtte Annika Elias forsvarer de høye lønningene. Selv tjente hun 1,9 millioner kroner, mens Per Hedelin, Sveriges best betalte fagforeningsleder, tjente over 2,1 millioner svenske kroner.

«Vi har hatt samme budskap lenge før jeg ble ordfører: Bra sjefer skal ha bra lønn», skriver Elias i et innlegg på Facebook. 

Ikke alle medlemmene er enige. Avsløringene har ført til et ras av utmeldelser av fagforeningen, som ifølge egne nettsider har 93.000 medlemmer. Som altså har sponset et svært behagelig liv for toppene. 

I et brev til medlemmene, lover den nye lederen Andreas Mellin bot og bedring: Mitt budskap till deg som medlem i Ledarna er at jeg skal gjøre alt som står i min makt for at Ledarna skal væra en organisasjon som er åpen og transparent, skriver Miller. 

Saken fortsetter under bildet. 

Ledernas nye leder Andreas Miller lover bot og bedring.
Foto: Lederna.se

Andreas Mellin er ny leder i Ledarna. Foto: Ledarna

Det stemmer ikke, skriver Aftonbladet, som ikke får innsyn i hva for eksempel hvalsafari på Island har kostet medlemmene.