Innenriks

Tjener på hogst uten tillatelse

De som eier leilighetene i to blokker på Stovner, kan tjene godt på at flere titall trær ble felt uten tillatelse.

Bilde 1 av 2

«For leilighetene som blir berørt vil felling av trær bidra til bedre utsikt, sol og lysforhold samt at leilighetene blir mer attraktive på det åpne marked.»

Slik er eiendomsmegler Krogsveen på Stovner gjengitt i sakspapirene til fjorårets generalforsamling i Fossum terrasse borettslag.

Spurte ikke om lov 

Under generalforsamlingen ble fellingen vedtatt, og i april ble hogsten igangsatt. Det skjedde selv om Oslo kommune skulle ha blitt forespurt først i henhold til borettslagets kontrakt med Eiendoms- og byfornyelsesetaten.

– Hvor viktig var verdistigningen på leilighetene da dere bestemte dere for å felle trærne?

– Det var ikke spesielt viktig for borettslaget, svarer styreleder Can Andreassen.

– Det primære for oss var å lyse opp området, slik at folk ikke fortsetter å kaste badekar, dusj og kjøkken der, og også bruker det som toalett.

Da Dagsavisen 15. april omtalte denne trefellingen første gang, få dager etter at den hadde skjedd, var utgangspunktet dyrelivets ve og vel.

– Felling av trær i hekke- og yngletida om våren er svært uheldig og vil kunne være i strid med paragraf 15 i naturmangfoldloven, uttalte naturforvalter Tea Turtumøygard i Bymiljøetaten.

Les saken her: Hogde ned fuglenes reir

Politianmeldt

– Det ligger til grunn for naturmangfoldloven at reir ikke skal raseres, sa leder Siri Martinsen i dyrevernsorganisasjonen Noah og varslet politianmeldelse av borettslaget.

Kommunikasjonssjef Lena Nesset i Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY), påpekte på sin side at den aktuelle eiendommen er festet bort som boligfestetomt.

– Ifølge kontrakten skal Eiendoms- og byfornyelsesetaten forespørres på forhånd ved hogst av trær, understreket hun.

Hun tilføyde at Oslo kommune ser alvorlig på at varslingsplikten ikke er blitt overholdt, og at det kan bli aktuelt med sanksjoner mot borettslaget.

Tilbud om tømmer

Nå viser det seg at det er flere kritikkverdige forhold ved saken.

I januar plasserte Fossum terrasse borettslag et anbud på anbudstorget.no vedrørende trefellingen. Her heter det blant annet:

«Den eventuelle oppdragstakeren må kunne transportere vekk de nedfelte trærne og kan benytte disse tømrene til hva de selv måtte ønske.»

Det får Lena Nesset i EBY til å reagere.

– Ifølge festekontrakten er felte trær kommunens eiendom, opplyser hun.

– I saker der festere forespør kommunen på forhånd og felling av trær avtales, ønsker kommunen normalt sett ikke trærne. Fordi fester i denne saken ikke har forespurt kommunen om felling på forhånd, vil også festers bortkjøring av trærne bli vurdert i saken, fortsetter Nesset.

Fjernet stubbene

Få dager etter at Dagsavisen hadde omtalt trefellingen, ble stubbene som sto igjen freset bort. Det er nå derfor umulig å vite hvor mange trær som ble felt, ifølge beboere i området.

Oslo kommune stanset trefellingen så fort de ble klar over den.

– Da var det beklageligvis allerede hogd mange trær, opplyste Lena Nesset til Dagsavisen 15. april.

Ifølge styreleder Can Andreassen ble det felt 35 trær før hogsten ble stanset. Planen var å hogge hele 65 trær.

– Dere ville gi bort kommunens trær etter å ha felt dem?

– Trærne ble liggende, men i samråd med politiet ble de så fjernet fordi de kunne være til fare for barn, svarer Andreassen.

Vil hogge mer

Styrelederen beklager nå «på det sterkeste» at varslingsplikten ikke ble overholdt før hogsten ble igangsatt. Samtidig håper han fortsatt på at det skal bli mulig å hogge resten av de totalt 65 trærne som borettslaget vil bli kvitt.

– Vi vil plante epletrær, pæretrær og ripsbusker i området, som en del av Groruddalsatsingen i samråd med Stovner bydel, forteller Andreassen.

EBY og Bymiljøetaten har nå innkalt borettslaget til et møte om saken. Det vil finne sted «i den nærmeste framtid». Andreassen sier han håper det blir et positivt dialogmøte.

Mer fra Dagsavisen