Tjen penger på hytta

Det finnes bortimot 400.000 fritidseiendommer i Norge. De fleste av dem står tomme store deler av året selv om man lett kan tjene et femsifret beløp i uken på ei hytte av høy standard. Så hvorfor ikke la den tomme hytta jobbe for deg? Det krever et minimum av egeninnsats å leie ut og hvis renta fortsetter å stige kan leieinntekter komme ekstra godt med. Dessuten: Ei hytte som er i bruk er ikke så attraktiv for innbruddstyver. Tenk på dét hvis du ikke liker tanken på at noen fremmede skal sove i din seng.

Men før du går i gang kan du gjøre lurt i å sette deg inn i følgende:

1) Sett en pris

Hytter kan leies ut overalt det er først og fremst spørsmål om pris. På vinterstid er det de største og kjente destinasjonene som bookes først og har den høyeste utleieprisen. Bilvei helt fram og nærhet til alpinbakker eller langrennsløyper er et pluss. Prisene varierer også med størrelse standard og sesong.

2) Sørg for markedsføring

Lag din egen internettside med presentasjon av fritidsboligen. Alternativt finnes det flere nettsteder der du kan annonsere. Legg ut mange bilder som viser hvordan hytta ser ut utvendig og innvendig fortell om antall sengeplasser og størrelse på hytta fasiliteter beliggenhet og aktivitetsmuligheter. Markedsfør hytta realistisk slik at du unngår en skuffet leier.

3) Skriv kontrakt

Få med hvor lenge utleieforholdet skal vare og hvordan betalingen skal skje. Skriv også opp hva som leies ut. Slik unngår du misforståelser om hva som inngår i leieforholdet for eksempel uthus med private eiendeler. Hvis du ikke ønsker at leietaker skal ha med seg husdyr inn i hytta ta med dette i kontrakt. Få også med regler for røyking og vasking. Norges Hytteforbund tilbyr kontraktsforslag for sine medlemmer.

4) Sett opp inventarliste

Sørg for å sette opp en liste over utstyr og annet inventar i hytta. Begge parter får kopi. Fotografier eller video av inventaret kan være lurt som tilleggsdokumentasjon. Fjern spesielt kjære og verdifulle eiendeler.

5) Husk depositum

Leietakeren kan sette inn et depositum på sperret konto. Gunnar Svendsen jurist i Norges Hytteforbund foreslår at korttidsleier betales på forskudd og gjelder som depositum for skader. Depositum i tillegg til forskuddsleie er ikke vanlig ifølge Svendsen.

6) Sjekk med forsikringsselskapet

Profesjonelle utleieformidlere har ofte egne forsikringsordninger. Leier du ut privat bør du sjekke med selskapet ditt. Hos If og Storebrand gjelder bolig- og innboforsikring også mens du leier ut. Standard egenandel er 4000 kroner i de fleste tilfeller. Det kan derfor være lurt å avtale at leietakeren dekker egenandelen ved eventuelle skader i leietiden.

7) Ikke glem skatten

Det finnes tre modeller. 1) Hvis du selv bruker hytta i rimelig omfang og ikke driver den som ren utleiehytte betaler du ikke skatt av utleieinntekter under 10.000 kroner. 2) Kommer du over denne grensen skal du betale 28 prosent skatt på 85 prosent av utleieinntekten over 10.000 kroner men da kan du ikke trekke fra utgifter. 3) Har du en ren utleiehytte skal du regnskapsligne hytta. Inntekter og utgifter føres opp mot hverandre og du får fradrag for utgifter som for eksempel festeavgift og vedlikehold.

8) Følg med

Møt leier personlig og gjerne også eventuell partner og barn. Å sjekke referanser på leietakeren kan være en fordel. Hvis du leier ut til flere etter hverandre er det smart å kontrollere hytta før neste leier overtar. – Det hender at rengjøringen ikke er slik den burde være eller at leier har glemt å skru ned varmen påpeker Nina Nymoen daglig leder i hytteutleiefirmaet Norgesbooking AS.

9) Husk skriften på veggen

Ofte kan det være lurt å lage et lite skriv med regler for bruk av hytta og en del viktige opplysninger og gode råd. Klargjør i hvilken stand hytta skal være når den forlates for eksempel at temperaturen skal senkes og at ved skal tas inn og legges klar i peisen. Opplys også om hvor man kan tømme søppel aske og eventuelle regler for adkomst og parkering.

10) Overlat gjerne jobben til andre

Høres alt dette krevende ut? Det finnes formidlere av hytteutleie som ordner markedsføring i tillegg til økonomiske og praktiske detaljer slik at hytteeieren ikke trenger å være involvert. Men du tjener mest når du sørger for utleie på egen hånd. Norgesbooking krever 30 prosent provisjon Novasol tar 38 prosent – og krever i tillegg at du stiller hytta til disposisjon minimum ti vinteruker hvis det er en fjellhytte og åtte sommeruker hvis det er en sommerhytte. Hos Norgesbooking kan du leie ut hytta når du vil.