Nye takter

Titusenvis vil dele sorgen - og håpet

- Musikken tar over når vi er tomme for ord, sier Haddy N‘jie.

- Musikk er en slags medisin i vonde stunder, sier Mari Boine, som er én av artistene som skal opptre på Rådhusplassen søndag. Hun synes det er viktig å minnes ofrene etter 22. juli.

- Det var en grusom handling. Og det er fortsatt et sjokk, sier hun.

- De holdningene Breivik har, må vi alltid kjempe imot. I et demokrati skal det være plass til forskjellige meninger. Jeg står på scenen for å forsvare det samfunnet med rom for forskjellige meninger og holdninger. Det er noe som vi må kjempe for hele tida, sier hun.

Boine skal framføre et dikt av Nils Aslak Valkiepää, som heter «Å spørre vinden».

- Det sier noe om den avmaktsfølelsen man føler når fryktelige ting skjer, sier hun.

- Det er mye som er blitt sagt, og man har snakket mye. Til slutt er det nesten ikke flere ord igjen. Da blir musikk og kunst utrolig viktig, sier Haddy N‘jie.

I morgen leder hun minnekonserten etter 22. juli på Rådhusplassen. En krevende oppgave, men det hjelper å tenke at det ikke handler om henne.

- Jeg ser ikke på meg selv som noen frontperson. Jeg skal bare være et bindeledd mellom flotte artister, sier hun.

Glad for å bidra

N‘jie har vært tett på den store sorgen før. I fjor ledet hun minnekonserten i Oslo Spektrum. Hun kaller det den vanskeligste jobben hun noen gang har gjort.

- Det var veldig spesielt. Salen var full av berørte, av folk som hadde hjulpet til og av folk som hadde mistet noen. Jeg har aldri opplevd noe lignende, verken før eller siden, sier hun.

- Hva tenker du om å skulle lede minnekonserten i morgen?

- Jeg er veldig glad for å kunne bidra med noe. Man føler seg jo ganske maktesløs, midt oppe i det hele. Etter en tung rettssak, er det godt å kunne gjøre noe, sier hun.

Hun var ikke i tvil da hun ble spurt om hun ville bidra én gang til. Selv om det nå er veldig annerledes.

- Da var det unntakstilstand. Alle kjente på den samme sorgen og det samme sjokket. Nå er det mange som er slitne av det hele, og de fleste har gått tilbake til en vanlig hverdag. Samtidig er det mange som fortsatt kjenner det på kroppen, sier hun.

- Og det er jo én av grunnene til at vi lager denne ettårsmarkeringen. For at de som sørger, skal se at det ikke blir glemt.

Håp og kjærlighet

Under forberedelsene har hun holdt seg utenfor alt det praktiske som hun vanligvis tar del i under en tv-produksjon. Hun er redd det kan skape en avstand, dersom det blir for teknisk. Hennes jobb har i stedet vært å gå gjennom minnetekster, blogger, bøker og bilder fra tida rundt 22. juli.

- Har det vært tungt å hente alt sammen opp igjen?

- Ja, det har det. Etter 22. juli var det godt å legge hendelsen fra seg, og slippe å tenke på det hele tida. Men man trenger jo ikke velge de råeste, mest sorgtunge setningene. Dette handler om vonde tanker, men det handler mest av alt om håp og om kjærlighet, sier hun.

Utfordrende

NRK satser i hovedsak på norske artister under konserten - med unntak av svenske Laleh. N‘jie mener det er positivt. Hun synes spekuleringen som har vært rundt hvorvidt Bruce Springsteen skal dukke opp eller ikke, har vært unødvendig.

- Denne konserten er en gave til oss selv, fra oss selv. Den skal riktignok sendes på TV i mange land, men det er ikke vesentlig. Vi har mange gode artister i Norge, og selv om Springsteen er en flott artist, handler ikke dette om dét. Det skal være og er en minnekonsert. Å ha fokus på hvem som kommer og ikke kommer, er absurd, mener hun.

- Er det vanskelig å finne balansen mellom minnearrangement og rockekonsert?

- Man må hele tida balansere - også fordi denne konserten er ment for så mange forskjellige folk. Denne konserten er til alle. Da må man finne noe som kan appellere til alle også, sier hun.

Rådhusplassen

NRK regner med at alt fra 20.000 til 100.000 publikummere kommer til å finne veien til Rådhusplassen i morgen. Det vil bli satt opp storskjermer, slik at flest mulig kan få med seg hva som foregår på scenen. Politiet har meldt at de har satt inn ekstra styrker for å sikre at det hele går trygt og rolig for seg.

- Konserten er gratis, og den er åpen for alle. Jeg håper virkelig så mange som mulig dukker opp, sier hun.

Mer fra Dagsavisen