Ubaydullah Hussain er tiltalt, blant annet for trusler mot Dagsavisens journalist Nina Johnsrud. FOTO: NTB SCANPIX

Tiltalt for trusler

HATEFULLE YTRINGER: 
Islamisten Ubaydullah Hussain er tiltalt for trusler og diskriminerende og hatefulle ytringer, blant annet mot Dagsavisens journalist Nina Johnsrud.

- Vi er glade for at politi og påtalemyndigheten tar slike alvorlige trusler som dette på alvor. Slik vi ser det handler denne saken om alvorlige angrep på ytringsfriheten, sier sjefredaktør Kaia Storvik i Dagsavisen.

 

Skremme Journalister

- Når noen forsøker å skremme journalister og redaksjoner til taushet, er det viktig å reagere, sier Storvik.

Det var etter at Johnsrud skrev en artikkel om at norske islamister tar jegerprøven for å få lovlig tilgang på våpen, at trusselen mot henne kom i en e-post. Hussain er i tillegg tiltalt for å ha truet en journalist i Aftenposten som også skrev om det ekstreme miljøet Hussain tilhører.

- Det er bra at politiet tar dette alvorlig og at det endelig tas ut tiltale. Trusselen ble framsatt mot meg som journalist for å skremme meg fra å gjøre jobben min. Da er det viktig at politiet reagerer, sier Nina Johnsrud.

Hun reagerer på at det har tatt så lang tid på å etterforske truslene i og med at gjerningsmannen aldri har skjult hvem han er. Johnsrud fikk senere Fritt Ords Honnørpris.

 

Hatefull

Hussain er også tiltalt for en trussel under en rettssak i oktober mot Krekar. Han skal da ha sagt til et sakkyndig vitne: «Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden».

Det andre forholdet skjedde da Hussain ifølge tiltalen la ut en melding som oppfattes som hatefull eller diskriminerende mot jøder på Facebook-siden til Profetens Ummah.

Hussain var også siktet for heleri og for å utgjøre en trussel mot rikets sikkerhet, men dette er henlagt.

- Han er glad for at Riksadvokaten har henlagt alle de alvorlige anklagene i saken, som PST hadde siktet ham for. sier John Christian Elden til NRK. Elden er Hussains forsvarer.

else.gro.ommundsen@dagsavisen.no