Innenriks

Tilbake til hverdagen for EU

For EU-ledere i nobelrus er det nå tilbake til en hverdag dominert av eurokrise og pengekrangel.

Presidenten i EU-parlamentet, Martin Schulz, og de andre EU-lederne var dypt rørt over fredsprisen. Nå håper de at de tar med seg entusiasmen fra Oslo.

– Disse dagene i Oslo er uforglemmelige for oss. Det var en svært følelsesladet Nobel-seremoni, sier EU-kommisjonens president José Manuel Barroso, som sammen med Schulz møtte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til et møte om eurokrisen tirsdag.

God stemning

Men det spørs om rusen fra nobelutdelingen gjør det lettere å komme til enighet på EU-toppmøtet, der krangel om penger og økt integrasjon fortsetter. Martin Schulz krysser fingrene for det.

– Jeg håper lederne tar med seg entusiasmen til EU-toppmøtet i Brussel torsdag.

For ifølge Schulz var det svært god stemning mellom EU-lederne da de etter prisutdelingen møttes til eurokrisen, ledet av Stoltenberg.

– Alle var enige med Stoltenberg om at mer integrasjon må til. En statsminister fra et utenforland ga dem inspirasjon til å gjennomføre tettere integrasjon, sa Schulz etter møtet med Stoltenberg.

«Fortsatt sexy»

Han delte samtidig et «uforglemmelig øyeblikk» fra Oslo-oppholdet.

– Under samtaler om utvidelse av EU og hvor attraktiv Unionen er, så var det en som påpekte at «vi er fortsatt sexy». Det var et svært fint øyeblikk jeg ikke vil glemme, sier Schulz.

EU-kollegaen Barroso mener timingen av prisen var «ekstremt viktig».

– I en vanskelig tid hvor noen i Europa tviler på EU, kom budskapet fra et land utenfor at vi har noe verdifullt som må verdsettes, sier Barroso.

Minitopp-møte

Stoltenberg mener fredsprisen og møtene i Oslo har vært verdifulle for EU-lederne.

– Nobelprisen har gitt EU-ledere mulighet til å se de lange linjer i det de gjør. Deres hverdag handler om konkrete, vanskelige oppgaver hvor man lett mister visjonene. Fredsprisen har gitt dem mulighet til å se og presentere de lange linjene, sier Stoltenberg til NTB.

Han satte åpenbart pris på å kunne lede et lite EU-toppmøte, der nesten alle medlemslandene var til stede.

– Det var veldig meningsfullt. Vi fikk førstehånds oppdateringer og vurderinger av hva Europa nå står oppe i og en anledning til å presentere våre synspunkter.

Stoltenberg benyttet sjansen til å fortelle om pensjonsreform og omstillinger i offentlig sektor før det oppstår en krise. Det er åpenbart nå for sent for mange av EU-landene.

– De fleste andre land venter til det er fullstendig krise, da lager de pensjonsreform, sier Stoltenberg.

Jagland-ros

Martin Schulz takket tirsdag også Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland for en sterk forsvarstale for EU under mandagens seremoni i Oslo rådhus.

– Som representant for det folkevalgte EU-parlamentet må jeg si at det var en følelsesladet seremoni. Og talen fra Nobelkomiteens leder! Ikke engang innenfor Unionen har jeg de siste årene hørt en så positiv tale for EU. Det hørtes ut som han ville avslutte med å kunngjøre at Norge melder seg rett inn i EU, men vi vet jo hvorfor han ikke gjorde det, sa en smilende Schulz.

Mer fra Dagsavisen