Innenriks

Til valg mot EØS

Mens statsminister Jens Stoltenberg bønnfaller fagbevegelsen om å slå ring om EØS, går SV til valg med å erstatte avtalen med en handelsavtale som en av sine kampsaker.

Det er duket for strid om EØS-avtalen. Ikke bare i LO, men også i regjeringen.

- Arbeidstakernes rettigheter trues av Høyre-partiene, ikke fra Brussel, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) under LO og Arbeiderpartiets fagligpolitiske konferanse i går.

Stoltenberg bønnfalt fagbevegelsen om å slå ring om avtalen. Han la til at den har tjent Norge godt i nesten 20 år og at den hele tida har vært en forutsetning for denne regjeringen.

Men alle er ikke klare for å følge Stoltenbergs bønn. Aps regjeringspartner SV blåser for alvor støv av EØS-striden og går til valg på å erstatte avtalen med en handelsavtale med EU.

- Vi ønsker å innlede forhandlinger med EU for å få gjort det. Så er vi jo i dialog med fagbevegelsen og våre partikamerater fra andre partier i regjeringen for å se på hvilke muligheter som finnes for å oppnå dette målet, sier lederen av SVs programkomité, Inga Marte Thorkildsen, til Dagsavisen.

- Haster

EØS-motstanden spiller en sentral rolle i forslaget til arbeidsprogram for SV i neste stortingsperiode, som ble lagt fram i går. Å erstatte EØS med en handelsavtale inngår i en av partiets tre viktigste internasjonale kampsaker den kommende perioden. I programforslaget heter det at «det haster å sikre at EØS ikke kan overprøve tariffavtaler, at lovgivningen for arbeidslivet ikke kan svekkes av EU og at EU-regler ikke kan sette til side ILO-konvensjoner Norge har forpliktet seg til å følge».

- Vi ser det er et økende press mot opparbeidede rettigheter, og vi er tvilende til om vi klarer å opprettholde arbeidsmiljøloven i den formen den har i dag hvis EU forsetter å presse på oss direktiver, sier Thorkildsen.

- Det er i tillegg sterke krefter i fagbevegelsen som drar dette spørsmålet høyt opp på dagsordenen, legger hun til med henvisning til at flere tunge LO-forbund har tatt til orde for at arbeidslivet tas ut av EØS-avtalen.

På spørsmål om hvordan hun ser på forslagene som skal opp på LO-kongressen i mai, svarer Thorkildsen at de er «for alle initiativer som kan bidra til at vi slår ring om den norske modellen».

- Så er det jo et spørsmål hva som er realistisk, sier hun.

Selv om partiet går til valg på å bytte ut avtalen, åpner Thorkildsen for at resultatet kan bli et helt annet.

- Det kan jo hende at det finnes alternative veier til Rom, sier hun og legger til at «det er jo meget forskjellig syn internt i regjeringen på hva som er svaret på denne utfordringen».

Tre hovedsaker

Det er ikke bare EØS-motstanden SV børster støv av. Det samme gjelder NATO-motstanden, som også blir en av SVs hovedsaker. I programmet slås det fast som en av tre internasjonale kampsaker at «SV vil erstatte medlemskapet i NATO med en nordisk forsvarsallianse og vil ikke delta i offensiv krigføring i NATO-regi».

I programforslaget pekes det også ut tre hovedsaker som partiet skal gå til valg på i 2013: Bolig til alle, miljøvennlig transport og større satsing på grunnskolen. Partiet vil ha på plass tre nasjonale reformer knyttet til disse punktene (se faktaboks).

Forslaget til program for 2013 til 2017 skal gjennom en høringsrunde før endelig debatt og vedtak på SV-landsmøtet i mars.

espen.lokeland-stai@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen