Innenriks

Til slutt smilte Sanner

Regjeringens prestisjereform har skapt støy og Høyre-statsråd Jan Tore Sanner var lenge nederlagsdømt. Inntil i går.

Se det nye norgeskartet i bånn av saken.

I snart fire år har kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) jobbet med en sterkt kritisert og flere ganger dødsdømt kommunereform. I stortingssalen torsdag la støvet seg og Høyre-statsråden kunne gjøre opp status:

* 428 kommuner blir til 354.

* 1,68 millioner nordmenn, 32 prosent av landets befolkning, vil innen få år bo i en ny kommune.

* 11 kommuner blir slått sammen med tvang.

* Kommunereformen som ble vedtatt i går, er den mest omfattende endringen av norgeskartet siden forrige kommunereform midt på 60-tallet, da 744 kommuner ble til 454.

Sanner kalte gårsdagen historisk:

– Kommunereformen handler ikke om å endre samfunnet. Den handler om at samfunnet er endret, sa han fra talerstolen.

Han gikk mot argumentet – særlig brukt av Senterpartiet – om at reformen er sentraliserende. Sanner viste til at de siste 35 årene har de store kommunene fått flere innbyggere, mens de små kommunene har fått færre.

– Dette har skjedd uten at vi har hatt en kommunereform, sa Sanner.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Spent før partipiskeslag

Men en viss spenning var det, i det minst om en håndfull av vedtakene. Denne uka gikk Frp-representant Ingebjørg Amanda Godskesen ut og varslet at hun kunne komme til å stemme mot å bruke tvang i kommunereformen, tross advarsler fra egen stortingsgruppe. Siden KrF har varslet det samme, hadde regjeringspartiene Høyre og Frp knappest mulig flertall med Venstre. Dersom bare to representanter skiftet side, ville tvangsvedtakene – som riktignok bare utgjør en liten del av de totale sammenslåingsvedtakene – alle.

Til Dagsavisen sa også Godskesen onsdag at hun visste om flere blåblå politikere som vurderte å stemme mot tvang, men hun var usikker på om de turde. Dagsavisen var onsdag i kontakt med flere tvangstvilere som like fullt sa de kom til å stemme for hele reformen.

Bred enighet om frivillige

Alle partier på Stortinget stiller seg bak frivillig kommunesammenslåing. Striden har stått om tvangsvedtakene, om hvilke nye oppgaver kommunene skal få, og om at det mange steder lokalt er gjennomført folkeavstemninger der befolkningen har vendt tommelen ned til sammenslåing.

– Det historiske her er at etter fire år, må regjeringspartiene bruke siste natta før vedtak for å piske sine egne på plass, sier Arbeiderpartiets kommunalpolitiske talsperson, Helga Pedersen, til Dagsavisen.

Mer fra Dagsavisen