Innenriks

Til kamp for profittfri velferd

VELFERD: SV-leder Audun Lysbakken maner til kamp mot konkurranseutsetting av velferdstjenester. Han vil gjøre det forbudt å tjene penger på offentlige oppgaver, og strekker ut ei hånd til Arbeiderpartiet.

- For to uker siden var jeg på Stord der de er i ferd med å konkurranseutsette renholdet. En av renholderne jeg snakket med hadde regnet ut at hun fram til hun ble 85 år kom til å tape en million kroner i pensjon, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagsavisen.

Han maner nå til at venstresida skal samle seg om en motoffensiv mot regjeringens politikk om konkurranseutsetting og privatisering av velferdstilbud, som sykehjem, skoler, barnevernstjenester og barnehager.

Lysbakken er bekymret både for kvaliteten i velferdstilbudene og arbeidstakernes rettigheter i konkurranseutsatte bedrifter. Han ønsker seg to konkrete tiltak for å sikre kvaliteten i offentlige tjenester i åra framover:

* Å lovfeste folks rett til å beholde pensjonen sin dersom bedriften de jobber i konkurranseutsettes.

* Forby muligheten til å ta ut profitt på velferdstjenester.

Radikalt

- Det er radikale forslag fordi det trengs radikale forslag. Det som holder på å skje nå er ganske radikalt. Regjeringen har en omfattende privatiseringsdagsorden, de har varslet privatisering innenfor skole og sykehus gjennom såkalt fritt behandlingsvalg som vil åpne døra for kommersielle klinikker. De har signalisert privatisering innenfor jernbanen, og innenfor posten.

- I tillegg til at de skal sette attføringsbedrifter ut på anbud. Og de vurderer å sette barnevernsbarna ut på børs igjen etter at vi avskaffet anbudene der.

- I dag er det sånn at viktigste grunnen til at kommersielle selskaper kan tjene penger på konkurranseutsetting av velferd er at de kan dumpe pensjonene til dem som jobber der, sier Lysbakken.

Profitt på pensjon

Ett av tiltakene Lysbakken ønsker seg er at dersom en offentlig bedrift privatiseres skal de ansatte ha krav på samme pensjonsvilkår i den private bedriften som de hadde da de jobbet i det offentlige, slik lærere og sykepleiere har det i dag.

Et eksempel på dette, som Dagsavisen har skrevet mye om, er konkurranseutsettingen av sju kommunale barnehager i Oslo. Foreldrene til barna i de sju barnehagene frykter for kvaliteten i barnehagene fordi flere eldre ansatte har signalisert at de vil bytte arbeidsplass på grunn av dårligere pensjonsvilkår i det private.

- Vi ønsker rett og slett å lovfeste folks rett til å beholde pensjonen sin. Hvis høyresiden virkelig mener at privatisering i seg selv gir bedre tjenester bør de støtte oss i det. Hvis de ikke støtter oss beviser det at privatisering og konkurranseutsetting er noe de tror blir billigere først og fremst fordi de kan kutte betingelsene til de ansatte, sier Lysbakken, og legger til:

- Poenget er at dette går ut over vår evne til å rekruttere den beste arbeidskraften og de flinkeste folkene til de viktigste jobbene.

Skatteparadiser

I tillegg til lovfestet rett til pensjonsordninger, ønsker Lysbakken også å sette en stopp for at private selskaper kan tjene store summer på grunnleggende velferdstjenester.

- Det andre vi ønsker oss er en velferdsstat der det ikke er tillat å ta ut profitt på grunnleggende velferdstjenester.

- Vi vil unngå utviklingen som har skjedd i Sverige, der store summer av skattebetalernes penger forsvinner ut av velferdsstaten og inn i skatteparadiser i utlandet og til store kommersielle, internasjonale selskaper som tjener masse penger på det som skulle være bevilgninger til bedre eldreomsorg, skole og barnehage, sier han.

For at forslagene hans en gang kan bli en realitet, strekker han nå ut hånda til Arbeiderpartiet.

- Jeg håper at hele venstresiden kan samles om en tøffere politikk for å få stoppet dette. Derfor går min utfordring blant annet til Arbeiderpartiet. Vi har de siste åtte årene ført en politikk der vi står sammen mot privatisering, men jeg mener det trengs tøffere tiltak for å sikre ansattes rettigheter og sikre at skattebetalernes penger går til velferd og ikke profitt.

- I tillegg går utfordringen min til KrF og Venstre som i mange tilfeller har vært bekymret for ideell sektor, som nettopp nå konkurreres ut på bakgrunn av pensjon, sier Lysbakken.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen