Innenriks

Tiggeforbud ikke nevnt i blåblå plattform

NY REGJERING: Minst fire profilerte valgløfter Høyre og Frp sto sammen om i valgkampen, er borte fra Solberg-regjeringens politiske plattform.

Til tross for at de to partiene har sittet alene og forhandlet fram en politisk plattform , har de lagt bort flere av sine sentrale valgløfter. Det gjelder tiggeforbud, karakterer i barneskolen, frivillig sidemål og lavere egenkapitalkrav ved boligkjøp, skriver VG.

De blåblå er lite lystne på å fortelle hvorfor akkurat disse sakene er valgt bort utover at de ikke har flertall i Stortinget.

– Jeg føler at vi ikke trenger å begrunne våre vurderinger – ut over å si at Høyre og Frp ikke har rent flertall i Stortinget. Regjeringsplattformen taler for seg selv, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til VG.

Det samme sier Erna Solberg: – Fordi vi ikke har flertall i Stortinget.

– Mageplask

I regjeringsplattformen heter det at kommunene selv, gjennom lokale politivedtekter, som kan bestemme om de skal ha et tiggeforbud. Dermed er det helt i det blå om det blir noe av et tiggeforbud i hovedstaden.

– Det framstår for meg som et gedigent mageplask. Jeg forstår rett og slett ikke hvorfor Høyre og Frp ikke har klart å gå inn for et generelt forbud. Det ville i så fall Senterpartiet vært med på å danne flertall i Stortinget for, sier Jenny Klingen, justispolitisk talskvinne i Senterpartiet, til NRK.

Arbeiderpartiets forslag om tiggeforbud i deler av Oslo ble nedstemt i Oslo bystyre i april. Høyre og Frp kunne bare akseptere et forbud over hele byen.

Vil følge opp

Oslo Høyres gruppeleder, Eirik Lae Solberg, sier til NRK at regjeringsplattformen ikke får Oslo Høyre til å endre sitt krav om et nasjonalt tiggeforbud.

– Høyre har tidligere vært positive i Oslo bystyre til et tiggeforbud i hele landet. Vi har også vært positive til å be om en hjemmel, slik at vi kan innføre tiggeforbud i hele Oslo. Det er et standpunkt vi vil følge opp også framover hvis Stortinget gir oss mulighet til det, sier Solberg.

Men byrådspartnerne Venstre og KrF akter ikke å endre standpunkt. KrF vil verken være med på et totalforbud eller et områdeforbud, sier gruppeleder i bystyret og leder for Oslo KrF, Erik Lunde, til NRK.

– Vi mener at de utfordringene som er knyttet til tigging, må løses på en annen måte enn et totalforbud, sier Lunde. (NTB)

Mer fra Dagsavisen