Innenriks

Tidligere stefar fengslet i fire uker

SIKTET FOR DRAP: Bergen tingrett har gitt politiet medhold i kravet om varetekt av den drapssiktede tidligere stefaren til Monika Sviglinskaja (8).

Retten mener det er skjellig grunn til å mistenke den drapssiktede 32-åringen som nå må sitte varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Han er også ilagt medieforbud.

Politiet ville ikke at kjennelsen om fengslingen skal bli kjent og ba retten om at alt bortsett fra selve resultatet skulle unntas offentlig gjengivelse.

Møtte ikke

Den 32 år gamle mannen møtte ikke under fengslingsmøtet av helsemessige årsaker, forklarte mannens forsvarer, advokat Fredrik Verling, på vei inn i rettslokalet. Den 32 år gamle mannen nekter for å ha noe med åtteåringens dødsfall 14. november 2011.

– Det å få en så alvorlig siktelse mot seg og bli satt i varetekt gir svære påkjenninger for ham, forklarte Verling til NRK.

Da fengslingsmøtet ble satt, begjærte politiet lukkede dører med begrunnelse i at det er gjort nye funn i saken som skal etterforskes.

Innbrudd og tyveri

Etter hva VG og Bergens Tidende melder, er mannen foruten siktelsen om forsettlig drap, også siktet for innbrudd og tyveri av smykker i boligen hvor Monika Sviglinskaja bodde sammen med moren.

Begge avisene gjengir onsdag hva politiet nå mener kan ha skjedd den dagen Monika døde. Åtteåringen var syk og hjemme fra skolen. Hun var alene i sokkelleiligheten på Steinsland i Sund kommune på Sotra. Da skal mannen ha knust ruten i kjellerdøren og tatt seg inn hvor han møter jenta som han kjente fra før.

Etter det VG har fått opplyst skal Monika ha blitt kvalt og ble funnet hengende etter morens belte fra en dørklinke i gangen i leiligheten. Politiet skal ha konkludert med at knuten på beltet var for hard til at jenta skulle ha greid å lage den selv. Likevel, av mangel på andre spor, ble det til slutt konkludert med at hun hadde påført seg skadene selv. (NTB)

Monikas mor glad for pågripelse

Moren til åtte år gamle Monika Sviglinskaja sier hun har mistenkt sin tidligere samboer for å ha hatt noe med jentas død å gjøre.

– Jeg har det etter forholdene bra og er glad for at han ble pågrepet. Dette er i samsvar med hva jeg har påstått hele tiden. Jeg har et håp om at man finner ut nøyaktig hva som skjedde i saken, sier Kristina Sviglinskaja via sin bistandsadvokat onsdag.

Den 32 år gamle mannen, som etter dødsfallet i 2011 hadde status som vitne i saken, nekter kategorisk for straffskyld og avviser enhver anklage om at han skal ha hatt noe med den åtte år gamle jentas død å gjøre.

Etterforskningen er gjenopptatt etter at 32-åringen ble koblet inn etter nye DNA-analyser. Jentas mor er svært kritisk til at politiet ikke trodde på henne før saken ble henlagte etter rundt ni måneders etterforskning.

– Jeg opplevde hele tiden ikke å bli trodd eller hørt. Jeg har tillit til Kripos og den etterforskningen som blir gjort nå, sier Sviglinskaja. (NTB)

Mer fra Dagsavisen