Innenriks

Ti år uten et ord fra Breiviks munn

Blir Anders Behring Breivik kjent tilregnelig og dømt til forvaring, vil vi slippe å høre fra ham de ti første årene. Blir han derimot kjent utilregnelig, vil han kunne få tilgang til tre rettsinstanser hvert år i mange tiår framover, kanskje hele sitt liv.

Det sier advokat Harald Stabell. Han synes det er et paradoks at mannen som har begått den verste forbrytelsen i Norges nyere historie i fredstid - ved å drepe 77 mennesker og skade flere hundre med kaldt blod - vil kunne få omtrent tre talerstoler i året.

- Han vil ri rettsapparatet som en mare i uoverskuelig framtid, sier Stabell.

- Retten er selvfølgelig suveren, men hvis også de nye psykiaterne mener at Breivik er så syk at han må dømmes til tvungent psykisk helsevern, er det nok bare en teoretisk mulighet for at den vil dømme ham til 21 års forvaring i fengsel. Da blir han dømt til behandling, sier Stabell.

Følgen av å dømme ham til tvungent psykisk helsevern er at overlevende og etterlatte risikerer å leve store deler av livet med at Breivik stadig vekk er på alerten.

- Det er klart dette vil være en stor belastning for dem, sier Stabell.

At regjeringen ønsker å bygge en egen psykiatrisk sykehusavdeling for Breivik inne på området til Ila fengsel, påvirker ikke dette. Han vil fortsatt ha rett til å bestride diagnosen, og kreve seg framstilt for en dommer én gang i året.

- Ett år etter hver rettskraftige avgjørelse, vil han kunne bestride at han er utilregnelig og farlig, og dermed begjære seg løslatt. Påtalemyndigheten vil da måtte fremme saken for tingretten, som ved dom avgjør om reaksjonen skal opphøre eller fortsette. Breivik kan anke denne dommen videre til både lagmannsrett og høyesterett hvert år, sier advokat Stabell.

10. april

De nye rettspsykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen har nå avsluttet sin observasjon av Anders Behring Breivik på spesialavdelingen på Ila fengsel. 10. april vil de levere sin rapport om Breiviks psykiske helse. Kommer de til samme konklusjon og diagnose som de to første psykiaterne; at han er så alvorlig sinnslidende at han ikke kan straffes for terror og massemord, blir han dømt til tvungent psykisk helsevern.

Kommer de til motsatt konklusjon, at Breivik verken er psykotisk, schizofren eller utilregnelig, vil han bli dømt til 21 års forvaring, med en minstetid på 10 år. Etter en eventuell anke til lagmannsrett og Høyesterett, vil han måtte vente 10 år etter rettskraftig dom før han kan begjære seg prøveløslatt. Deretter vil han også med en forvaringsdom kunne begjære seg framstilt for en dommer ett år etter hver endelige dom som nekter prøveløslatelse, tilsvarende tvungent psykisk helsevern.

- Men så lenge retten finner at det er en nærliggende gjentakelsesfare for en alvorlig forbrytelse og nødvendig for å verne samfunnet, vil vi måtte følge ham jevnlig i retten. Det er ikke lenge siden han sa at han ikke angrer noen ting, og at han ville gjort det samme igjen. Samfunnet han ønsker å bekjempe vil jo etter all sannsynlighet være det samme, sier Stabell.

Regjeringen fremmet for tre uker siden et hastelovforslag som kan holde Breivik, og andre psykisk syke og farlige pasienter, innesperret resten av livet - hvis politiet mener det er fare for deres egen sikkerhet. I forslaget nevnes massemordere spesielt. I dag er det en helsefaglig ansvarlig, ikke politiet, som vurderer hvilket sikkerhetsregime en pasient skal leve under. Planen er å bygge en egen sykehusavdeling bak fengselsmurene på Ila.

Hastevedtas 
før rettssaken

Høringsfristen gikk ut i går og lovforslaget blir nå lagt fram for Stortinget. Tanken er at loven skal være vedtatt før rettssaken mot Anders Behring Breivik starter 16. april.

- Det er alvorlig å ta fra syke mennesker friheten fordi politiet har en følelse av at vedkommende er utsatt for en trussel fra allmennheten. I praksis vil dette være å innføre livstidsdom i Norge, sier psykiater Thor Kvakkestad til TV 2.

Kvakkestad mener at lovforslaget bryter utredningsplikten og har klaget det inn for Sivilombudsmannen.

nina.johnsrud@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen