En fornøyd Erna Solberg kunne i kveld konstatere at det er klart for fortsatte sonderinger. FOTO: FREDRIK VARFJELL/NTB SCANPIX

Thrilleren fortsetter på overtid

NY REGJERING: Alle de fire partilederne fikk i kveld grønt lys til å fortsette regjeringssonderingene. Men det er ikke gitt at Erna Solberg får oppfylt drømmen om en firepartiregjering. Alt er i det blå.

- Spørsmålet er om KrF skal være en del av en slik regjering. Dette blir krevende. Det blir spennende. Det er ingen enkle valg for oss i dag, sa KrF-leder Knut Arild Hareide da han i kveld møtte partiets landsstyre etter ni dager med regjeringssondering i Nydalen. Da hadde han allerede slått fast at partiet uansett vil støtte en ny regjering.

KrF-lederen understreket at det blir helt avgjørende for partiet å få gjennomslag for en sosial profil, miljø- og klimasaker, familiepolitikk, bedre eldreomsorg, styrking av kristen kulturarv og bistand.

- Er ikke helheten god nok går vi i konstruktiv opposisjon og vil påvirke politikken fra Stortinget, sa Hareide.

Så ble journalistene kastet ut. Dørene lukket. Og Hareide var alene med sine egne.

 

Les også kommentar på Nyemeninger.no

 

Fløykamp i KrF

Midt under møtet meldte Vårt Land at Hareide anbefalte landsstyret å si nei til å gå i regjering. Grunnen skal ha vært en for svak sosial profil i den framsonderte plattformen. Avisen skriver at det angivelig ikke skal være stort nok «handlingsrom» til flere saker innen blant annet fattigdomsbekjempelse og sosial tiltak.

Mindre enn en time senere slo Hareide fast at landsstyret hadde gitt grønt lys for å fortsette sonderingene. Da hadde allerede både Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) varslet at sonderingene fortsetter på tiende dagen.

Det betyr ikke at KrF er på vei inn i regjering. Kilder i KrF sier til Dagsavisen at de etter kveldens landsstyremøte fortsatt tviler. En sentral kilde i partiet, som har fulgt prosessen tett, sier at de neppe går i regjering. Kilden tror KrF ender opp på Stortinget som et konstruktivt støtteparti med klare krav til Erna Solbergs regjering.

Før sonderingene begynte mottok partileder Knut Arild Hareide et opprop både fra fløyen som advarer mot Frp-samarbeid og fløyen som gjerne ser at KrF og Frp finner sammen i regjering. De ulike synene på regjeringsdeltakelse skal ha vært en del av drøftingene når partiet har vurdert hva de skal gjøre.

 

Tre KrF-saker

Etter ni dager med sonderinger mellom Høyre, KrF, Venstre og Frp var det ventet at de fire partiene i dag skulle konkludere om hvem som blir med i Norges neste regjering. Men allerede da partilederne forlot Nydalen på formiddagen for å møte sine egne, kom de første signalene på at nervekampen ikke er over. Det var ikke lenger snakk om D-dag. Men om «pause i sonderingene».

Får hun nei fra sentrumspartiene vil det være et grundig nederlag for Erna Solberg. Hun har jobbet intenst for å få på plass alle, og uttrykte fortsatt i går håp om å få med alle fire. Hun skal ha vært villig til å strekke seg langt for at det skal skje.

Sentrale kilder i KrF sier til Dagsavisen at dersom Solberg skal lykkes med å lokke dem i regjering må hun svare på tre saker KrFs landsstyre vedtok at de vil ha klare forpliktelser på:

1) Bedre rammebetingelser for landbruket.

2) Bedre kommuneøkonomi.

3) En tydeligere sosial profil.

Da Hareide møtte pressen etter landsstyremøtet la han vekt på familie, menneskeverd og en god distrikts- og landbrukspolitikk.

 

Diskuterte politikk

For både KrF og Venstre sitter det langt inne å gå i regjering med Frp. Det er heller ikke gitt at Venstre går i regjering: I likhet med KrF vil de kreve noe tilbake.

- Vi har diskutert politikk i dette møtet, hvilke saker det er viktig for Venstre å få gjennomslag for, hvilke seirer vi må ha, sa Skei Grande etter møtet med stortingsgruppa i dag. Det vil danne utgangspunkt for de videre sonderingene, sier hun. Venstre er likevel mindre konkret enn KrF på hvilke saker som blir avgjørende. Hun pekte ut ny klimaavtale og barnefattigdomssatsing før hun gikk i møte med landsstyret for å diskutere hvor den politiske smertegrensa var. Etter møtet slo hun fast at de vil komme til sonderingene i dag med klare politiske meldinger, men kunne ikke konkretisere det.

Det er stortingsgruppen som til sjuende og sist avgjør hva Venstre gjør. Der er mange svært skeptisk til å gå i regjering med Frp, men i dag ga de Skei Grande klarsignal for å fortsette samtalene.

- Vi ville høre hva organisasjonen mener om de ulike alternativene. Om vi skal ha en firepartiregjering eller en sentrum/høyre-regjering, sier Grande, Hun sier at viljen til kompromiss er stor hos Venstre, men at de vil ha store seirer på viktige områder. Hun gjentok at det er lite sannsynlig at de går inn uten KrF.

- Det er viktig å drive politikken mot sentrum, og da må vi være sammen, slo hun fast.

 

Frp-ja

Frps sentralstyre har gitt forhandlingsutvalget tommelen opp for å ta steget videre til reelle regjeringsforhandlinger.

- Det ble enstemmig vedtatt, kunne en fornøyd Siv Jensen meddele pressen. Hun ville ikke kommentere påstandene om at Hareide skal ha anbefalt et nei. Jensen avviste likevel ikke at KrF og Venstre er nølende.

Erna Solberg takket i kveld de tre andre partilederne.

- Vi er ikke i havn eller i regjeringsforhandlinger, men alle har fått klarsignal til videre sonderinger, sier Solberg før de fortsetter å teste de politiske grensene.

- Uansett har vi gjort et godt stykke arbeid, om det så blir alle fire eller bare noen, sier hun. Partiene uttrykker at de blir sittende til og med fredag og sondere.

samfunn@dagsavisen.no