Innenriks

Terrortiltalen offentliggjort

Anders Behring Breivik er siktet for to terrorhandlinger og overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Politiet er forberedt på kritikk fordi ikke alle som har vært utsatt for drapsforsøk er navngitt i tiltalen.

- Vi har satt en grense ved alle de som ble truffet av skudd på Utøya. I regjeringskvartalet har vi tatt med navnene på de som er mest alvorlig skadet, forklarer statsadvokat Inga Bejer Engh. Hun legger til at de er forberedt på kritikk om dette.

564 personer befant seg på Utøya på sommerleir da Breivik ankom. I regjeringskvartalet var minst 250 personer på jobb og rundt 75 personer befant seg i nærheten på gateplan. Bare 33 nanvgitte personer er tatt med i tiltalen fra Utøya, mens ni personer er navngitte som utsatt for drapsforsøk under bombeeksplosjonen.

Forkynt for Breivik

Politiet har i dag avholdt pressekonferanse på Sentrum politistasjon der den 19 sider lange tiltalen mot terrortiltalte Anders Behring Breivik ble offentliggjort.

Tiltalen ble forkynt for Breivik tidligere i dag på Ila fengsel.

– Det tok i underkant av en halvtime, sa førstebetjent i Oslo-politiets 22. juli-enhet, Tore Jo Nielsen, da han møtte pressen etter forkynnelsen. Nielsen forteller at Breivik var rolig mens tiltalen ble lest opp for ham.

Regjeringkvartalet

I tiltalen kommer det fram at minst 250 personer befant seg i høyblokka og i de omkringliggende bygningene da Breivik parkerte bombebilen. 75 personer var i  umiddelbar nærhet på gateplan da bomben eksploderte.

I bilen hadde Behring plassert en 950 kilos egentprodusert bombe med cirka syv minuitters brenntid. Ved eksplosjonen drepte han åtte personer.

Politiet lot være å lese opp navnene på de åtte personene på den offentlige pressekonferansen som gikk direkte på flere tv-kanaler.

Ni personer ble fysisk alvorlig skadet. Heller ikke navnene på disse personene ble lest opp.

Eksplosjonen skapte også alvorlig frykt i deler av Norges befolkning, ifølge statsadvokat Svein Holden.

Utøya

Tiltalens post to handlet om massakren på Utøya og ble lest opp av politiadvokat Inga Bejer Engh.

I tiltalen heter det at Breivik 22. juli kjørte med fluktbilen til Hole kommune. 564 personer  befant seg på sommerleiren på Utøya.

Kledd som politi, og med flere våpen, ankom Breivik øya cirka 17.15. Fram til han ble pågrepet av politiet 18.35, skjøt han med rifle og eller pistol mot en rekke personer som befant seg på øya, i vannet eller i båter.

Dette medførte at det oppsto panikk og dødsangst, forsterket av at det var begrensede fluktmuligheter på øya. Han skjøt etter folk, mot folk i skjul, og lokket dem fram med opplysninger om at politiet var ankommet.

I tiltalen følger så en beskrivelse av de 69 som ble drept, og hva de døde av. 2 personer døde av fallskader eller drukning i forsøk på å komme seg unna.

Disse punktene ble ikke lest oppp offentlig.

De fleste som ble drept på Utøya er i alderen 14-17 år ; 34 personer. I alderen 18 til 34 personer ble 22  personer drept. 6 var i aldersgruppen 21 til 25 år, mens 7 av de drepte var over 25 år.

Drapsforsøkene

Deretter leste politiet opp punktet om drapsforsøkene på Utøya. Under drapsforsøkene skjøt og skadet han 33 personer. Disse personene navngis i tiltalen men navnene ble ikke lest opp.

I tillegg kommer alle personene med kutt og bruddskader som de fikk i et forsøk på å redde seg selv.

Mange av de som befant seg på øya, og foreldre og etterlatte, og flere av de som kom til unnsetning, har fått psykiske ettervirkninger.

I tillegg skapte hendelsen alvorlig frykt i deler av Norges befolkning.

Politiet viser videre til at forbytelsen er at ett omfang man ikke har erfaring med i Norge. Påtalemyndigheten viser til at det er fare for nye alvorlige forbrykteler av samme krarakter er utvilsomt tilstede.

Aktoratet vil gå inn for overføring til tvungent psykisk helsevern, men  åpner for å legge ned påstand om lovens strengeste straff; 21 års fengsel.

Hele tiltalen offentlig

Påtalemyndigheten har bestemt at hele tiltalen skal offentliggjøres. I utgangspunktet ønsket statsadvokat Svein Holden å sladde navnene på de overlevende som er nevnt i tiltalen.

Han ønsket også å holde detaljerte opplysninger om hvordan gjerningsmannen gikk fram da han tok livet av 77 mennesker og såret flere titalls andre, unna offentligheten. Men planene om hemmelighold vakte mange reaksjoner, og statsadvokaten valgte å gå inn for full åpenhet om hele tiltalen.

Mer fra Dagsavisen