Innenriks

- Terrorsiktelse hjelper lite

EKSTREMISME: 
PSTs siktelse av den norsk-pakistanske 22-åringen for terrorhandlinger i Syria skremmer ikke andre ekstreme i Norge, mener jihad-ekspert.

I går kunne Dagbladet melde at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sist fredag pågrep og siktet en norsk-pakistansk 22-åring på Gardermoen etter at han kom med fly til Norge. I det ene beinet hadde 22-åringen alvorlige skuddskader som han skal ha fått i Syria. Etter arrestasjonen har han vært innlagt på et sykehus i Oslo-området. Politijurister har vurdert om mannen skal framstilles for fengsling når han kommer ut av sykehuset. Etter det Dagsavisen erfarer vil han imidlertid trolig ikke bli framstilt for varetekt uten at etterforskningen styrker bevisene for at han har begått terrorhandlinger og drap under sitt opphold i Syria. 22-åringen nekter straffskyld.

- Ingen respekt

Journalist og forfatter Lars Akerhaug, som har skrevet boka «Norsk jihad; muslimske ekstremister blant oss» mener siktelsen mot 22-åringen ikke kommer til å virke særlig avskrekkende på 22-åringens likesinnede i Norge.

- De som reiser fra Norge til Syria er en del av et radikalisert miljø her på Østlandet som har tilknyttet seg al Qaida-nettverket, og som deler deres verdenssyn. For dem er Norge en fiende av Islam, noe som ligger til grunn for at de reiser, og de har ikke respekt for norske lover og regler, sier Akerhaug til Dags­avisen.

Han mener politiet i Norge og i resten av Europa står overfor en svært vanskelig oppgave i å få straffet borgere som begår terrorisme i Syria.

- Det er svært få tilsvarende saker i Europa, og bevisoppgaven er svært vanskelig på grunn av vanskelig tilgjengelig informasjon. Politiet får gjerne sin informasjon via lukkede kilder, og dette kompliserer straffesakene mot disse personene. Det blir spennende å se hva slags beviser PST sitter med i denne saken, sier Akerhaug.

Han mener PST har mye å tjene på denne saken hvis bevisene holder.

- Hvis dette skulle føre til en tiltale og rettskraftig domfellelse, vil det virke preventivt og være positivt på den måten at en terrorist er blitt satt ut av spill. Men totalt sett vil nok en slik sak ha størst betydning for PST overfor myndigheter og beslutningstakere, ved å vise at sikkerhetstjenesten har handlekraft. For miljøet av muslimske ekstremister i Norge tror jeg det bare vil befeste det verdensbildet de har fra før, at Vesten og Norge står på det syriske regimets side, i kamp mot islam, sier Akerhaug.

Han understreker at han mener det er grunn til å være bekymret i forhold til de radikaliserte miljøene i Norge med tilhengere som reiser til Syria.

- Alle som reiser dit, med den kontakten de har med al Qaida-grupper, er potensielt farlige også utenfor Syria, sier han.

Fikk hjelp av sin far

Flere titalls personer med tilknytning til Norge skal ha reist for å kjempe i Syria. Den 5. februar kunne TV 2 melde at flere norske statsborgere hadde kontaktet UD og bønnfalt om hjelp til å komme seg ut av Syria. 22-åringen som nå er siktet for terrorhandlinger, skal ha vært en av disse. Dagsavisen er kjent med at han fikk hjelp av sin far til å komme seg ut. Han reiste med fly via Tyrkia til Norge hvor norsk politi sto og ventet. Utenriksdepartementets pressevakt, Svein Mikkelsen, bekrefter at UD har fått henvendelser fra norske statsborgere som har reist til Syria.

- Vi har den siste tida blitt kontaktet av et begrenset antall nordmenn som har ønsket vår hjelp til å komme seg ut av Syria. Gitt situasjonen i Syria har vi ikke hatt anledning til å hjelpe. Vi er heller ikke kjent med at personer som har kommet seg ut av Syria har fått konsulær bistand av norsk utenrikstjeneste i disse områdene, sier Mikkelsen.

tore.letvik@dagsavisen.no

terror­siktelsen

22-åringen er siktet etter paragraf 147 d, som har en strafferamme på 6 års fengsel for «den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler».

PST mener han fra september i fjor og helt fram til i forrige uke deltok i militære aksjoner sammen med Jabath Al Nusra og ISIL, som er to ytterliggående islamistiske organisasjoner, kjent for sin tilknytning til terrornettverket al Qaida.

Norskpakistaneren er ifølge Dagbladet siktet for å ha deltatt i militære aksjoner, drap og andre grove voldshandlinger mot Syrias regjeringsstyrker og andre som Jabath al Nusra og ISIL oppfatter som vantro.

Mer fra Dagsavisen