Terrorsiktede Manshaus tydelig forslått – smilte da han ankom retten

Terrorsiktede Philip Manshaus (21) er i Oslo tingrett varetektsfengslet i fire uker, de to første i full isolasjon. 21-åringen hadde merker og hevelser etter slagsmålet i moskeen han angrep.

Han vil i samtlige uker i varetekt være underlagt brev- og besøksforbud.

Retten tar påtalemyndighetens begjæring til følge, og ifølge kjennelsen er det etter rettens syn reell og konkret fare for at den siktede vil forsøke å fjerne spor eller påvirke vitner eller eventuelle medskyldige i saken, dersom han ikke varetektsfengsles.

I retten bar 21-åringen tydelig preg av basketaket mellom ham og personene som overmannet ham da han gikk inn i Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag, etter å ha avfyrt skudd. Basketaket skal ifølge NRK ha vart i om lag 20 minutter, før politiet kom.

Saken fortsetter under bildet

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby under fengslingsmøtet med Philip Manshaus i Oslo tingrett.

Ikledd blå joggedress og med blåveiser rundt begge øyne snudde han seg mot publikum og smilte før retten ble satt. Manshaus meddelte på forhånd at han ville samtykke til fotografering.

Før terrorangrepet lørdag la en person i Manshaus' navn ut om lag 20 bilder, som angivelig skal vise Manshaus i ulike aldre, fra han var nyfødt til i dag.

Han er siktet for terror, og for drapet på sin 17 år gamle adopterte stesøster.

Les også: Philip Manshaus: Dette vet vi om den terrorsiktede

– Ikke straffskyld

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus begjærte seg løslatt, sa hans forsvarer Unni Fries.

– Han har ikke erkjent straffskyld, og for øvrig har han benyttet seg av retten til å ikke forklare seg, sa Fries til et kobbel journalister i Oslo tinghus.

På spørsmål om han samtykket til fengsling, svarte hun følgende:

– Han samtykker ikke, og han har begjært seg løslatt.

Fries ville ellers ikke kommentere forhold rundt saken.