Innenriks

Terrorsaken preget også 2012

Det er 19 dager igjen av året. Her kan du se hva Norges største nyhetsbyrå mener vi bør huske fra 2012.

Året 2012 ble et nytt godt år for de fleste i Norge. Lønningene økte, rentene holdt seg rekordlave. Arbeidsledigheten var lavest i Europa.

Oljeprisen holdt seg høy. Det ble funnet olje i nye felter i norsk sektor. Oljefondet nærmet seg 4.000 milliarder kroner i verdi.

Terroren 22. juli 2011 preget også nyhetsbildet i 2012. Massemorderen ble dømt til 21 års forvaring etter en rettssak der grusomme detaljer ble lagt fram. Medier fra hele verden dekket saken.

Også i 2013 kom mange politikere i hardt vær. Habilitet og sexskandaler er stikkord.

Januar:

1. januar: Hilda Feste (98) blir funnet drept i omsorgsboligen sin i Os i Hordaland. Kort tid etter kommer det fram at hun også er voldtatt. Politiet setter i verk omfattende DNA-testing av alle som har vært ute i Os sentrum i det aktuelle tidsrommet.

9. januar: På en pressekonferanse hos TV 2 i Bergen blir det bekreftet at det danske selskapet Egmont har kjøpt Telenors aksjer i TV 2 og blir eneeier i selskapet. Næringsminister Trond Giske (Ap) har gått sterkt imot salget.

11. januar: Næringsminister Trond Giske får kritikk fordi han på utestedet Lorry i Oslo den 5. januar skal ha sagt at Harald Norvik ville miste vervet som styreleder i Telenor hvis han gikk inn for salg av TV 2 til Egmont. Giske avviser det som rykter, men saken får et etterspill i Stortinget.

13. januar: Harald Norvik innkaller til pressekonferanse der han kritiserer at næringsminister Trond Giske la press på Telenor for å hindre salg av Telenors aksjer i TV 2 til Egmont.

13. januar: Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen blir oppnevnt for å gi en ny rettspsykiatrisk vurdering av Anders Behring Breivik. Den første vurderingen konkluderte med at Breivik var strafferettslig utilregnelig. Den møtte sterk kritikk.

18. januar: Janne Kristiansen trekker seg som PST-sjef etter kritikk fordi hun har sagt at Norge har agenter i Pakistan. Hun har også fått sterk kritikk de siste månedene for flere uttalelser om Utøya.

25. januar: Dagbladet skriver at statsråd Audun Lysbakken (SV) har gitt penger til selvforsvarskurs arrangert av ungdom i hans eget parti. Det fører til kraftig kritikk fra opposisjonen i Stortinget.

Februar

7. februar: Venstres nestleder Helge Solum Larsen blir beskyldt for voldtekt av en 17 år gammel jente på et partimøte. Han trekker seg fra vervet i partiet. Voldtektsanklagen blir senere henlagt av politiet. Henleggelsen er anket til Riksadvokaten.

15. februar: Fem personer blir skadd da et av NSBs nye togsett «Flirt» sporet av under prøvekjøring på Vestfoldbanen. Havarikommisjonen konkluderte raskt med at togsettet hadde holdt altfor høy fart. NSB har kjøpt 50 togsett av denne typen. I mai ble det første satt i drift.

16. februar: Den tidligere ordførerkandidaten for Fremskrittspartiet i Stavanger, Trond Birkedal, dømmes til 60 dagers fengsel for nakenfilming av mindreårige.

21. februar: En 18 år gammel mann fra Os i Hordaland pågripes og siktes for drapet på Hilda Feste (98) den 1. januar. Han blir avslørt av DNA-testing. Det blir funnet omfattende tekniske spor som viser at han var på drapsstedet.

Mars

5. mars: Etter kraftig mediepress og kritikk fra opposisjonen går Audun Lysbakken (SV) av som statsråd. Han er beskyldt for manglende habilitet ved tildeling av pengestøtte til organisasjoner som står ham nær.

6. mars:

Stortingsrepresentant Henning Warloe (H) fra Hordaland innrømmer bruk av narkotika. Han trekker seg fra alle verv.

10. mars: Audun Lysbakken velges til ny leder i SV etter Kristin Halvorsen.

19. mars: Ifølge beregninger fra Statistisk sentralbyrå passerer folketallet i Norge denne dagen 5 millioner mennesker.

20. mars: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) får kritikk fordi departementet har gitt 6 millioner kroner til en stiftelse etablert av Felix Tschudi, en bekjent av Støre. Saken verserer i over to måneder før den avsluttes med høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

22. mars: Det blir kjent at SV-statsrådene Erik Solheim og Tora Aasland skal byttes ut. Inn kommer Bård Vegar Solhjell og Heikki Holmås. Inga Marte Thorkildsen overtar statsrådsjobben etter Audun Lysbakken.

26. mars: Mulla Krekar dømmes til fem års fengsel for drapstrusler mot blant andre Høyre-leder Erna Solberg.

29. mars: Vågå-ordfører Rune Øygard tiltales for overgrep mot en mindreårig jente.

April

10. april: Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen legger fram en rapport der de konkluderer med at Anders Behring Breivik er strafferettslig tilregnelig.

16. april: Den mest omtalte rettssaken i etterkrigstiden starter. Et enormt oppbud av mediefolk fra utlandet er kommet til Oslo for å følge saken mot Anders Behring Breivik.

De seks første dagene går med til hans forklaring. Han angrer ingenting og viser ingen følelser for de 77 ofrene for terrorhandlingen sin. Han hevder han handlet i «nødverge» for å forsvare sitt land og erklærer seg «ikke skyldig».

23. april: Tidligere stortingsrepresentant Magnus Stangeland (Sp) blir endelig frikjent for anklagene om urettmessig mottak av stortingspensjon. Han er tidligere frikjent i lagmannsretten, og Høyesterett avviser å overprøve saken.

26. april: 40.000 mennesker møter opp på Youngstorget for å synge «Barn av regnbuen» under ledelse av Lillebjørn Nilsen i protest mot Anders Behring Breivik. Breivik hadde noen dager før i retten kalt sangen et eksempel på marxistisk indoktrinering i norsk skole. En stor del av de frammøte går i tog forbi tinghuset der rettssaken pågår.

Mai

3. mai: Minneord for de åtte omkomne i Regjeringskvartalet leses opp i Oslo tingrett som avslutning på gjennomgangen av bombeangrepet mot Regjeringskvartalet.

4. mai: Retten begynner gjennomgang av obduksjonsrapportene fra Utøya-massakren. Hvert enkelt av ofrene blir minnet med noen ord av bistandsadvokatene.

7. mai: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) forklarer seg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om sin befatning med støtten til stiftelsen etablert av Felix Tschudi.

Han kritiseres av opposisjonen, og deretter legges saken død.

10. mai: Krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby dør, 94 år gammel.

14. mai: Vitner som overlevde Utøya forklarer seg i retten. Flere av de overlevende som vitner har alvorlige skuddskader.

24. mai: 25.000 ansatte i stat og kommuner tas ut i streik etter at det ikke er blitt enighet i lønnsoppgjøret.

25. mai: Gunnar Sønsteby blir gravlagt. Kongeparet, stortingspresidenten og statsministeren deltar ved seremonien i Oslo domkirke.

Juni

1. juni: Etter meglingsbrudd tas 1.800 vektere ut i streik. Fører til store problemer ved norske flyplasser.

En rekke andre grupper i stat og kommuner er også i streik etter brudd i lønnsoppgjørene.

7. juni: Streikene i offentlig sektor avsluttet etter mekling. En rekke offentlig ansatte som har vært i streik de siste to ukene går tilbake til jobben. Vekterstreiken fortsetter.

8. juni: Streikeslutt for vekterne etter at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd.

11. juni: Klimameldingen behandles i Stortinget etter at det er inngått klimaforlik mellom alle partier med unntak av Fremskrittspartiet. Meldingen inneholder nye tiltak mot klimaforverringen.

16. juni: Nobelprisvinneren fra 1991, burmesiske Aung San Suu Kyi, kommer til Norge og mottar prisen. Hun besøker også Bergen, der hun ble tildelt Raftoprisen i 1990.

18. juni: Senterpartistatsrådene Magnhild Meltveit Kleppa og Lars Peder Brekk går ut av regjeringen mens partifellene Marit Arnstad og Trygve Slagsvold Vedum kommer inn.

21. juni: Etter at politivitner, venner av Anders Behring Breivik og psykiatere har forklart seg gjennom de siste ukene er det klart for prosedyre i terrorsaken. Aktor Svein Holden legger ned påstand om at massemorderen dømmes til tvungent psykisk helsevern, subsidiært 21 års forvaring.

Påstanden er i samsvar med den første psykiatrirapporten, som konkluderte med at Breivik var utilregnelig.

22. juni: Forsvarerne holder prosedyre i Breivik-saken. Massemorderen får siste ord i den langvarige rettssaken. Han gjentar at han «handlet i nødrett» og krever å bli frifunnet.

27. juni: Maleren Odd Nerdrum dømmes til to år og ti måneders fengsel for skatteunndragelse.

Juli

10. juli: Regjeringen stanser en varslet lockout i oljesektoren som ville stoppet det meste av norsk oljeproduksjon. Oljearbeidere har streiket siden 24. juni mot forverring av pensjonsordningene sine.

22. juli: Årsdagen for terroraksjonene mot Regjeringskvartalet og Utøya markeres over hele landet. 60.000 personer er til stede ved minnekonsert på Rådhusplassen i Oslo. Den amerikanske sangeren Bruce Springsteen deltar under konserten.

28. juli: Et voldsomt regnskyll fyller kjellere og ødelegger veier i Hedmark. Sommeren har vært regnfull i store deler av landet.

August

5. august: Den 16 år gamle Sigrid Schjetne forsvinner på hjemvei fra en venninne i Oslo. En omfattende leteaksjon blir satt i verk.

13. august: 22. juli-kommisjonen – eller Gjørv-kommisjonen som den også blir kalt etter lederen, advokat Alexandra Bech Gjørv – legger fram sin rapport. Den inneholder kraftig kritikk mot en rekke involverte myndigheter, i første rekke politiet. Heller ikke regjeringen går fri. Blant annet pekes det på at Grubbegata som går forbi Regjeringskvartalet burde vært stengt og at politiet brukte altfor lang tid med å etterlyse og pågripe terroristen.

16. august: Politidirektør Øystein Mæland trekker seg etter kritikken mot politiet i 22. juli-kommisjonen. Odd Reidar Humlegård tar over. Han ansettes senere i åremål.

24. august: Oslo tingrett avsier dommen over Anders Behring Breivik. Retten har kommet til at han er tilregnelig, og dømmer ham til 21 års forvaring. Breivik sa i retten at han ikke kom til å anke. Etter 14 dager er dommen rettskraftig. Massemorderen skal sone på Ila fengsel i Oslo.

27. august: Statoil melder at Geitungen-funnet i Nordsjøen trolig inneholder mellom 140 og 270 millioner fat olje. Funnet ligger i nærheten av Johan Sverdrup-feltet, som er et av de største på norsk sokkel.

29. august: Mulla Krekar får nok en dom. Denne gang ett års fengsel for flere drapstrusler og oppfordring til terror.

September

4. september: Sigrid Schjetne, som har vært savnet en måned, blir funnet død i Oppegård. To menn, en på 37 år og den andre 64 år, pågripes og fengsles mistenkt for drap.

10. september: Telenor-direktør og styreleder i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Kristin Skogen Lund, ansettes som administrerende direktør i NHO.

15. september: På en strategikonferanse i Kristelig Folkeparti åpner partileder Knut Arild Hareide for et regjeringssamarbeid med Fremskrittspartiet.

16. september: Prinsesse Ragnhild dør i sitt hjem i Brasil, 82 år gammel.

20. september: En 13 år gammel jente forteller at hun er forsøkt dratt inn i en bil i Eidsvoll. Dagen etter skjer det samme i Fet på Romerike. Deretter kommer en rekke tilsvarende anmeldelser flere steder på Østlandet.

21. september: Arbeiderpartiet gjør endringer blant sine statsråder. Jonas Gahr Støre blir helseminister mens Espen Barth Eide overtar som utenriksminister. Anne Grete Strøm-Erichsen går fra Helsedepartementet til Forsvarsdepartementet og Anniken Huitfeldt erstatter Hanne Bjurstrøm i Arbeidsdepartementet. Hadia Tajik kommer inn i regjeringen som kulturminister.

25. september: I Oslo tingrett starter saken mot en 47 år gammel mann fra Rwanda tiltalt for medvirkning til drap på 2.000 personer. Mannen har bodd i Norge siden 2001.

Oktober

8. oktober: Statsbudsjettet for 2013 legges fram. Det har en utgiftsramme på 1.065 milliarder kroner. Det er 62 milliarder kroner mer enn i 2012. Statens inntekter anslås til 1.314 milliarder kroner.

9. oktober: Rettssaken mot Vågå-ordføreren Rune Øygard begynner i Lillehammer. Han er anklaget for overgrep mot en jente under 14 år. Saken får voldsom mediedekning.

12. oktober: Fredsprisen for 2013 tildeles EU. Tildelingen fører til stor debatt.

12. oktober: Omtrent halvparten av sakene der voksne skal ha forsøkt å lokke ungdom til seg i bil, er henlagt. Sakene har vakt stor oppsikt de siste månedene.

17. oktober: Den tidligere Frp-politikeren Trond Birkedal dømmes i lagmannsretten til sju måneders ubetinget fengsel for seksuelt misbruk av en 15 år gammel gutt. Dommen omfatter også snikfilming av unge gutter.

23. oktober: Røeggen-saken i Høyesterett. Ivar Petter Røeggen var en av mange nordmenn som kjøpte et såkalt garantert spareprodukt gjennom sin lokale bankfilial. Han tapte 230.000 kroner, og krever beløpet tilbake fra DNB. Saken kan få betydning for flere tusen andre i samme situasjon.

November

2. november: Oljefondet har en verdi på 3.765 milliarder kroner, blir det opplyst på en pressekonferanse. Senere går verdien ytterligere opp.

3. november: Musikeren og forfatteren Odd Børretzen dør, 85 år gammel.

4. november: Nnimmo Bassey fra Nigeria mottar Raftoprisen 2012. Han har arbeidet for menneskerettigheter i hjemlandet og er en forkjemper globalt for en bærekraftig utvikling.

5. november: Stortinget starter høringer om det som skjedde 22. juli i fjor. Topper innen politi, embetsverk og flere regjeringsmedlemmer samt statsministeren er kalt inn.

19. november: Flyselskapet SAS kommer etter langvarige forhandlinger til enighet med de siste av de 35 fagforeningene i selskapet. De ansatte godtar lavere lønn, lengre arbeidstid og dårligere ordninger for å redde selskapet fra konkurs.

26. november: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forklarer seg i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité om 22. juli. Det er første gang en statsminister møter i komiteen. Han sier at det øverste ansvaret for det som gikk galt 22. juli er hans.

30. november: Statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) går brått av fordi det har kommet fram at han har hatt et seksuelt forhold til en 17 år gammel jente for åtte år siden. Han går av etter at toppene i Arbeiderpartiet har fått vite om forholdet. Ingebrigtsen trekker seg også fra topplassering på stortingslista til Troms Arbeiderparti og senere fra alle politiske verv.

Desember

4. desember: En 19 år gamle mann fra Os i Hordaland dømmes for drapet på 98 år gamle Hilda Feste. Han dømmes også for voldtekt på grunnlag av tekniske bevis. Mannen nekter all skyld, men er felt av en rekke blodspor og DNA-bevis.

6. desember: Mulla Krekar dømmes i lagmannsretten til to år og ti måneders fengsel for drapstrusler. Han ble ikke dømt for oppfordring til terror. Dommen er betydelig lavere enn i tingretten, der han i to saker ble dømt til samlet seks års fengsel.

6. desember: Tidligere stortingsrepresentant Anders Talleraas (H) dømmes til seks måneders fengsel for urettmessig mottak av stortingspensjon for 2,6 millioner kroner. Det er samme dom som han fikk i tingretten, men der var halve dommen ubetinget fengsel. Lagmannsretten forkaster anken, men gjør hele dommen betinget slik at han slipper å gå i fengsel.

10. desember: Statsledere fra hele Europa er i Oslo for å delta i utdelingen av Nobels fredspris til EU. Toppolitikere i EU mottar prisen. Rundt 2.000 personer deltar i kveldens fakkeltog for å hylle prisvinneren.

Mer fra Dagsavisen