Innenriks

Terrorofre tar avstand fra boka

ADVARER: Hildegunn Fallang var på Utøya 22. juli. Hun og flere andre som ble rammet av terrorhandlingene til Anders Behring Breivik, reagerer kraftig på boka om terroristens mor.

ADVARER: Hildegunn Fallang var på Utøya 22. juli. Hun og flere andre som ble rammet av terrorhandlingene til Anders Behring Breivik reagerer kraftig på boka om terroristens mor.

I går lanserte Marit Christensen sin bok om moren til terroristen Anders Behring Breivik, Wenche Behring Breivik. Nå reagerer etterlatte på at boken gis ut.

- Det er for tidlig at en slik bok kommer nå, sier Randi Perreau (53) fra Hommelvik i Sør-Trøndelag.

Hun hadde to sønner på Utøya 22. juli 2011. Bare den ene kom hjem. Christopher Perreau (25) ble skutt av Anders Behring Breivik. Sebastian Johansen Perreau var 14 år under massakren. Han flyktet fra Utøya i båten Reiulf, og berget livet.

- Jeg synes utgivelsen av denne boka er feil. Det er for tidlig å nå komme med forklaringer om livet til denne gjerningsmannen, sier Perreau.

Moren er ikke den eneste som reagerer på den nye boka. Både overlevende og den tidligere justisministeren vil boikotte boka.

Vil ikke lese

Hildegunn Fallang reddet livet ved å svømme i land fra Utøya 22. juli. Nå oppfordrer hun folk til å ta avstand fra boka om Anders Behring Breiviks mor. På Twitter skriver Fallang, som er utdannet journalist: «Som jeg trodde. «Moren» graver i intime detaljer og kommer ikke med oppklarende informasjon. Ta avstand fra boka.»

Overfor Dagsavisen utdyper hun kritikken:

- Jeg synes det er et overgrep mot en død person å gi ut en bok som hun ikke selv ønsker å gi ut.

Hun understreker at hun ikke har lest boka, og heller ikke kommer til å lese den.

- Mitt inntrykk er at den legger for mye vekt på intime detaljer om morens liv, og dette har veldig lite med terroristen å gjøre.

Fallang reagerer på begrunnelsen som blir brukt for å lage boka. Hun mener argumentasjonen om at dette må ut i allmennheten ikke holder.

- Jeg vet at folk liker å lese slike detaljer i tabloidversjon, men dette har ikke noe med saken å gjøre, sier hun.

Les også: - Forklarer ikke hvorfor Breivik ble ekstremist

Storberget boikotter boka

Knut Storberget (Ap) var justisminister da Norge ble rammet av terroren. Arbeidsplassen hans i regjeringskvartalet ble ødelagt av bomben, og Storberget mistet flere kolleger. I går oppfordret han til boikott av boka på Twitter:

«Vi har som lesere en mulighet når forlaget @Aschehoug ikke tar ansvar. La være å kjøpe boka ‘Moren‘», skriver han.

Storberget vil ikke utdype hvorfor han oppfordrer til boikott, men bekrefter twitter-meldingen overfor Dagsavisen og sier i en kort kommentar:

- Forbrukere har alltid et valg. Vi som ikke liker boka bør ikke kjøpe den.

Perreau, som mistet en sønn på Utøya, godtar at boka blir utgitt på grunn av ytringsfriheten. Likevel synes hun både forfatteren og forlaget Aschehoug er for tidlig ute.

Har dype sår

- De har ikke skjønt noen ting om oppgjøret med den grusomme handlingen som skjedde 22. juli 2011 når de gir den ut nå, knappe to år etter. Sårene våre har langt fra grodd, de blør fortsatt etter tapene. Hele nasjonen har dype sår, sier moren.

Perreau er usikker på om hun vil lese boka. Nå stiller hun spørsmål ved om vi virkelig trenger denne boka for å bortforklare «nasjonens Norges naivitet da dette skjedde», for at vi skal bortforklare hvordan Breivik kunne drepe 77 mennesker.

- Da er mitt svar at det trenger vi ikke, sier Perreau.

Hun mener boka nører opp under at Norge som nasjon ikke produserer terrorister som Breivik - og at boka er med på å bortforklare det ved å skylde på Breiviks barndom og oppvekst. Helst ser hun at Breivik ikke får mer oppmerksomhet og glemmes.

Kan peke på årsaker

AUF-leder Eskil Pedersen var på Utøya under terrorangrepet. Han har ikke lest boka, og vil derfor ikke kommentere innholdet.

- Men generelt mener jeg det er viktig å få belyst årsaker til at gjerningsmannen valgte å gjennomføre angrepet, sier han.

Mer fra Dagsavisen