Innenriks

Terrorofre kan få følge rettssak

Regelverket åpner for tilrettelegging, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). De vil ikke gi elevene en generell adgang til å følge saken.

– Det er ikke nødvendig å endre regelverket for at elever i videregående skole skal få nødvendig tilrettelegging, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV). Hun oppfordrer både lærere og skoler til å strekke seg langt for å tilrettelegge for terrorberørte elver.

Mange ungdommer har slitt med å fungere i hverdagen etter terrorhandlingene 22. juli. Eksamen i videregående skole starter i mai, mens rettssaken mot Breivik starter 16. april og er planlagt å foregå i ti uker.

Kunnskapsdepartementet har nå gjennomgått det gjeldende regelverket for elever i videregående, og mener det ikke er behov for endringer.

– Reglene er fleksible

– Vi har nå gjennomgått dagens regelverk for å se om det gir nødvendig rom for fleksibilitet. Det er mange muligheter innenfor reglene til å møte elevenes behov. Vi har derfor kommet til at vi ikke vil foreslå endringer i dagens regelverk og gi en generell åpning for å være borte fra skole og eksamen i forbindelse med rettssaken, fordi det lett vil oppfattes som en oppfordring til de berørte om å følge rettssaken tett, sier Kristin Halvorsen.

Flere av de berørte elvene har slitt med ettervirkninger som søvnmangel, konsentrasjonsproblemer, angst og høyt fravær på skolen. Noen har heller ikke klart å gjennomføre videregående som planlagt. Når rettssaken begynner midt i eksamenstiden vil trykket fra mediene skape sterke påkjenninger for berørte elever. Noen kan bli innkalt som vitner.

– Det er muligheter til å få utsatt eksamen dersom man er innkalt som vitne, eller hvis man har legeerklæring på at man er syk og ikke i stand til å møte opp. Utover dette ber vi skolene strekke seg for å finne løsninger lokalt slik at elevene får de nødvendige tilpasninger som gjør at de klarer å fullføre skolegang og eksamen, sier Halvorsen.

Fått beskjed

Departementet oppfordret i høst alle skoler til å strekke seg langt for å få et vurderingsgrunnlag.

– Lærere må ha et tilstrekkelig grunnlag dersom de skal kunne gi en faglig vurdering av elevene. Elever kan altså få sluttvurdering til tross for stort fravær. Jeg oppfordret i høst lærerne til å strekke seg langt for å få vurderingsgrunnlag for disse elevene som er i en helt spesiell situasjon, understreker kunnskapsministeren..

Reglene innebærer blant annet at elever som er syke eller som har vitneplikt på eksamensdagen har, både etter forskrift til opplæringsloven og forskrift til privatskoleloven, rett til utsatt eksamen.

En elev som får 1 i standpunktkarakter, har rett til særskilt eksamen dersom vedkommende ikke er trukket ut til eksamen i faget. En elev som får 1 ved ordinær eksamen, har rett til ny eksamen ved første etterfølgende eksamen. (NTB)

Mer fra Dagsavisen