Innenriks

- Terrorister kan være på vei

TERROR: PST har informasjon som kan tyde på at en gruppe har forlatt Syria, og planlegger et terrorangrep i forbindelse med avslutningen av faste-måneden ramadan.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) gikk fredag ut med signaler om at gruppen som planlegger terroren har forlatt Syria.

- Vi har informasjon som kan tyde på at en gruppe har reist fra Syria og inn i Europa for å begå et terrorangrep der Norge kan være et mål, sier fagdirektør i PSTs analyseavdeling Jon Fitje Hoffmann til NRK. Han forteller at arbeidet så langt har styrket troverdigheten i disse opplysningene. ISIL er blant gruppene som tiltrekker seg flest fremmedkrigere, og har den største andelen krigere fra Europa i sine rekker. Det skriver felles kontraterrorsenter (FKTS), som er en avdeling i PST, i en rapport fra 2. juni i år.

Uspesifisert

TV 2 melder at den muslimske høytiden Id er nevnt som dagen et mulig terrorangrep mot Norge kan skje. Det skal stå i en trusselvurdering Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har utarbeidet, ifølge TV 2. Avslutningen på fastemåneden faller i år på mandag 28. juli. TV 2 melder samtidig at PST verken vil bekrefte eller avkrefte dette.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård avviser at dagen for det mulige angrepet er spesifisert i trusselen.

- Vi opprettholder tiltakene gjennom helgen, og er nå i gang med å forberede å øke kapasiteten vår, sier Humlegård.

De er forberedt på å holde beredskapen på det nivået i ukevis, om nødvendig.

Samtlige politidistrikt i landet fortsetter med de samme tiltakene som ble iverksatt i går. Det samme gjelder for alle norske havner som har økt sikkerheten til nivå 2. I tillegg har:

* Sysselmannen på Svalbard høynet beredskapen.

* Statoil har skjerpet sikkerheten.

De jødiske museene i Oslo og Trondheim holder stengt grunnet terrortrusselen.

- Rykter florerer

Humlegård understreker at situasjonen er alvorlig, men vil ikke skape unødig bekymring.

- Det er mer sannsynlig at det ikke skjer noe, enn at det skjer noe, sier politidirektøren.

Det hjelper lite på urolige nordmenn at det sendes ut SMSer og meldinger på sosiale medier, med råd og informasjon som ikke stemmer.

- Falske meldinger og rykter florerer. Derfor ber jeg folk forholde seg til den informasjonen som gis av politiet.

Fungerende direktør Anne Rygh Pedersen i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler å følge med på politiet og Kriseinfo sine nettsider, og Twitter-kontoer.

- Vi har døgnbemanning på Kriseinfo, og legger ut relevant informasjon der. I tillegg er sivilforsvarets sirener den faste måten vi varsler befolkningen på, sier Pedersen til Dagsavisen.

Publikumsvurdering

Den første informasjonen om terrortrusselen fra en utenlandsk etterretningstjeneste, sier terrorekspert Kjetil Stormark til Dagbladet.

- Tipsene kan ha kommet fra amerikansk etterretning, enten CIA eller NSA. Det er logisk at USA er involvert, blant annet fordi de uttaler seg til amerikanske nyhetskanaler.

Pressesjef i Oslo politidistrikt Unni T. Grøndahl opplyser at de har fått inn noen titalls tips, som politiet har fulgt opp og kvittert ut.

Det har ikke kommet noe ut av tipsene, forteller politidirektøren, men det anbefales å heller ta en telefon for mye enn en for lite.

- Publikum som har meldt inn har gjort egne, gode vurderinger. Eksempler er kofferter og gjenstander de har reagert på, eller mistenkelige personer, sier Grøndahl til Dagsavisen.

Traumatiske hendelser

Helsedirektoratet har kommet med råd i forbindelse med trusselsituasjonen, spesielt rettet mot de som tidligere har opplevd traumatiske hendelser. For tre år siden rammet terroren Norge. Det kan gjøre at flere opplever situasjonen nå som vanskelig. Minner og bilder fra tidligere traumatiske hendelser kan dukke opp. Helsedirektoratet råder til å få nok søvn, spise vanlig og passe på de daglige rutinene. Det er lurt å være sammen med sine nærmeste, og unngå å følge nyhetsbildet for tett, råder helsedirektoratet.

samfunn@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen