Anders Behring Breivik har forklart at han vil anke spørsmålet oppover i rettssystemet dersom han blir erklært utilregnelig og dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern.

Terrordom neste fredag

Det vil ta rundt seks timer å lese opp dommen mot terrortiltalte Anders Behring Breivik.

Heldigvis kommer konklusjonen først.

Normalt vil dommeren lese domspremissene først og avslutte med konklusjonen, altså domsslutningen med straffeutmåling. For Anders Behring Breivik snur tingrettsdommer Wenche Elizabeth Arntzen normal prosedyre på hodet og gir først svaret på det sentrale spørsmålet i saken mot Breivik: Kan han dømmes til straff eller var han psykotisk og dermed strafferettslig utilregnelig da han drepte 77 mennesker 22. juli i fjor?

Men du bør likevel ikke skru av TV-en eller lukke nettleseren for tidlig. Rettens vurderinger av hvilke beviskrav som må gjelde for spørsmålet om strafferettslig tilregnelighet kommer til å bli dissekert og diskutert i ettertid og vil trolig bidra sterkt til videre rettspraksis på dette området.

Deler på å lese

Breivik selv holder fast på at han kommer til å anke spørsmålet videre oppover i rettssystemet hvis han blir erklært utilregnelig og dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern. Påtalemyndigheten har ikke sagt noe om hvordan den vil forholde seg til de forskjellige utfallene, men mye tyder på at tingrettsdommer Arntzen drøftinger blir startskuddet for en rettsmaraton som ikke ender før Høyesterett har sagt sitt.

De to fagdommerne, Arntzen og Arne Lyng, kommer til å dele på å lese opp domspremissene og legger opp til å flere pauser underveis, samt lunsjpause midt på dagen.

Hele domsavsigelsen kommer til å bli kringkastet direkte på fjernsyn, opplyser Oslo tingrett.

På sine hjemmesider oppfordrer domstolen publikum til å komme minst én time tidligere enn normalt fordi det er ventet et enormt påtrykk fra folk som vil inn i tinghuset.

Omfattende sikkerhet

– Sikkerhetsopplegget blir i stor grad det samme som vi hadde da hovedforhandlingen pågikk. Vi kommer til å endre litt på oppsettet av adgangskontrollen, men sikkerhetskravene som ble stilt da, kommer til å gjelde under domsavsigelsen også, sier innsatsleder Torgeir Brenden i Oslo politidistrikt til NTB.

Han har ansvaret for gjennomføringen av sikkerhetsopplegget. Det kommer til å ta høyde for at det kommer et betydelig antall berørte, publikummere og et meget stort antall norske og utenlandske pressefolk.

– Gatene rundt tinghuset kommer til å bli skiltet med innkjøring forbudt for å redusere trafikken i området. Som sist venter vi et stor oppbud av pressefolk som har med seg til dels mye utstyr, sier han.