Innenriks

Terrorangrepet kan gi væpning i UP-biler

Uken før terroren rammet Norge gikk sjefen for Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, offentlig ut og etterlyste framskutt lagring av våpen i politibilene. UP-mannskapene som kom til Utøya var ubevæpnet. Nå kan kravet om våpen i bilene bli en realitet.

Den 22. juli rykket flere titalls politibetjenter fra UP mot Utøya. Ifølge UPs egen evalueringsrapport av terrorhåndteringen ba UP flere ganger om tillatelse til å bevæpne seg, men fikk nei av Politidirektoratet.

Fikk ikke våpen

- Våre mannskaper var ikke blant de første som kom fram til Utøya, men de kom fram til en situasjon hvor det fortsatt hersket usikkerhet om mulige flere gjerningsmenn i området. Våre mannskaper måtte jobbe ubevæpnet i startfasen da Nordre Buskerud politidistrikt trengte sine våpen selv, sier UP-sjef Runar Karlsen til Dagsavisen.

På grunn av at UP-patruljene ikke har forhåndslagret våpen i bilene, må tjenestemennene vanligvis først innom sitt eget tjenestested for å hente våpen dersom det oppstår «skarpe situasjoner». I de første ordrene som ble gitt 22. juli ble det sagt at UP-patruljene ikke skulle ta med seg våpen og mannskapene fikk opplyst at de ville få utlevert våpen av Nordre Buskerud. Det viste seg å være feil.

Våpentrente mannskaper

Alle av UPs tjenestemenn og kvinner er såkalt kategori4-godkjent, noe som innebærer at de har tilstrekkelig skytetrening og er klarert for bruk av våpen i tjeneste. UP-sjef Karlsen skrev allerede i januar i fjor et brev til Politidirektoratet hvor han tok opp spørsmålet om forhåndslagring av våpen i UP-bilene. Han mener mye taler for at politiberedskapen i Norge vil bli kraftig styrket dersom UP-bilene får våpen tilgjengelig under tjeneste.

Siden den gang har Politidirektoratet hatt forslaget til vurdering og avsløringene i UPs egen evalueringsrapport bidrar nå trolig til å øke presset for å utruste UPs patruljebiler med skytevåpen. Dersom en UP-bil på patrulje i et avsidesliggende område blir orientert om en akutt situasjon som kun kan løses med våpen, må patruljen først kjøre innom sin egen politistasjon, eller politidistriktet det bistår, for å bevæpne seg. Dette kan bety timevis av tapt tid i situasjoner hvor hvert minutt i verste fall kan utgjøre forskjellen på liv og død.

- Våre ansatte har også tjenestebilene hjemme der de bor, noe som gjør at de kan være raskt ute på veien i krisesituasjoner, sier Karlsen.

Hvis UP får våpen i bilene, vil våpnene ikke være alminnelig tilgjengelig for tjenestemennene. Først etter at politimesteren gir bevæpningstillatelse, kan tjenestemennene bryte en form for plombe til våpnene og bevæpne seg. Ifølge Karlsen vil det trolig ikke bli anledning for tjenestemennene å lagre våpnene hjemme, og de vil derfor måtte hentes på tjenestestedet før de starter patruljering. Men patruljene vil da være bevæpnede og klare til aksjon, landet over.

Kritisk til POD

Overfor Politidirektoratet (POD) ga UP-sjefen i fjor klart uttrykk for at han mente landets beredskap og befolkningens trygghet kunne bedres vesentlig dersom UP-bilene fikk forhåndslagrede våpen.

- For å ivareta sikkerheten for tjenestemenn og borgerne, samt personer som kan bli utsatt for politiets bruk av åpen, ser vi det som hensiktsmessig at UP forhåndslagrer en- og tohånds skytevåpen, skrev Karlsen i et brev til POD. Innholdet i brevet ble referert i et oppslag i avisen Verdens Gang den 14. juli i fjor. Uken etter at UP-sjefens våpenønske ble offentlig kjent, gikk bomben av i regjeringskvartalet, og massedrapsmannen Anders Behring Breivik iverksatte sin grufulle massakre på Utøya. UP-tjenestemenn ble sendt av sted mot åstedet. Uten våpen. UPs evalueringsrapport fra 22. juli er kritisk til hvordan POD håndterte situasjonen.

«I større skarpe oppdrag hvor politidistriktet benytter eget personell og i tillegg ber om bistand fra UP er det lite trolig at det vil være våpen tilgjengelig til UP-mannskaper uten tilknytning til tjenestestedet. Denne situasjonen burde POD sett muligheten for, og uten en avklaring fra Nordre Buskerud på at de hadde våpen å avse skulle mannskapene tatt med personlig våpen fra eget tjenestested før de rykket ut til Utøya. Det var også POD som ga beskjed om at UP-mannskapene ikke skulle være bevæpnet til tross for at politimesteren i Nordre Buskerud hadde gitt bevæpning på ett- og tohåndsvåpen. Bevæpningsspørsmålet ble tatt opp flere ganger med POD fra UP», heter det i rapporten.

- Vurderer UP-bevæpning

Selv om Politidirektoratet har hatt spørsmålet om forhåndslagring av våpen i UP-bilene oppe er situasjonen fortsatt uavklart.

- Vi er nå i ferd med å gjennomføre en sårbarhetsanalyse i etaten for å se på robustheten i politiet. Dette er en analyse som favner vidt, og hvor framskutt lagring av våpen i UPs biler inngår. Noe av analysen vil bli sluttført før sommeren, mens resten skal være ferdig i løpet av året, sier sjefinspektør Oddbjørn Mjølhus i Politidirektoratet til Dagsavisen.

- Har du noen kommentar til hvorfor UP, i henhold til UPs evalueringsrapport fikk nei til bevæpning fra POD på vei til Hønefoss og Utøya den 22. juli?

- Jeg ønsker ikke å kommentere UPs evalueringsrapport, sier Mjølhus.

tore.letvik@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen