Innenriks

Tause om Frp-utspill

LUKTER: Innvandrere slår barna sine, lukter og er helt annerledes enn oss, sa Frp-politiker Sylvi Hardy i bystyret i Arendal.

På torsdagens bystyremøte i Arendal ble flyktningplanen, som bestemmer hvor mange flyktninger som skal bosettes i kommunen de neste fire årene, diskutert. Da Frp-representant Sylvi Hardy tok til talerstolen benyttet hun sine tre minutter til en rekke generaliseringer om flyktninger i Norge.

Tirade

- De har en helt annen kultur, en helt annen måte å tenke på. Verdigrunnlaget deres er helt annerledes. Vi ser det også i barnevernet. De banker ungene sine. Eller, ikke banker, men slår dem, åpnet Hardy med, og fortsatte sin noe frie synsing rundt integreringsproblematikk.

- Det er begrenset hva kommuneadministrasjonen kan gjøre for å integrere innvandrerne. Det kommer helt an på hva hver enkelt av oss vil. Og vil vi egentlig ha inn i vår egen stue noen som tenker annerledes og som lukter fordi de spiser annenslags mat? Helt annerledes enn oss? spurte hun.

Uttalelsene skapte kraftige reaksjoner i bystyret. Etter møtet uttalte Arbeiderparti-representant Line Haugland til NRK Sørlandet at hun lurte på om hun faktisk hadde hørt riktig.

- Det var såpass grove uttalelser og såpass stigmatiserende uttalelser at jeg ikke trodde mine egne ører, sa hun.

Ordfører angrer

Haugland var ikke den eneste som reagerte. Ordfører Einar Halvorsen (H) beklaget i går at han ikke klubbet ned Hardys tre minutter lange tirade.

- Når du sitter der i salen, er det en vanskelig vurdering du skal gjøre hele veien, men nå i ettertid er jeg ikke redd for å si at jeg burde klubbet, forklarte ordføreren til Agderposten.

Han etterlyste samtidig at Frp tar opp internt hva slags ordbruk som egentlig hører hjemme i bystyresalen. Hardy har i ettertid stått ved sine uttalelser og mener selv at de som kaller uttalelsene for rasistiske er «helt på jordet».

Fylkesleder uenig

Fylkesleder i Aust Agder Frp og varaordfører i Arendal, Anders Kylland, mener det er beklagelig hva som ble sagt på talerstolen under bystyremøtet.

- Dette er på ingen måte representativt for hva Frp som regjeringsparti mener, sier han.

Han snakket selv med Hardy flere ganger i løpet av i går.

- Hardy har fått klar beskjed om at det ikke finnes sympati for slike holdninger i resten av partiet. Jeg tror rett og slett at hun ikke tenkte seg så veldig godt om før hun gikk opp på talerstolen og det som ble sagt framsto derfor også som ganske uforberedt og dumt, sier han.

Kylland forteller at Hardys uttalelser ikke vil få noen konkret konsekvens innad i partiet, og han avviser ordførerens oppfordring om at Frp må ta opp sin ordbruk internt.

- Vi kan ikke styre hva våre representanter kan si. Denne gangen gikk noen langt over streken, men det er opp til ordstyrer å styre ordskiftet, ikke oss, sier han.

I etterkant av de kraftige reaksjonene på Hardys utspill har partiledelsen i Frp holdt seg tause. Partileder Siv Jensen ønsket ikke å kommentere saken til Dagsavisen i går. Det samme gjaldt 1. nestleder Per Sandberg og 2. nestleder Ketil Solvik-Olsen, som begge avfeide hendelsen som en lokalsak. Generalsekretær Finn Egil Holm responderte heller ikke på gjentatte henvendelser fra Dagsavisen på telefon og mail.

oda.faremo.lindholm@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen