Bileiere måtte flytte bilene sine fra parkeringsplassen på Lørenskog stasjon da den ble oversvømt i går. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix

Tatt av vannet

Bilister måtte berges, barnehager ble evakuert og kjellere rant fulle av vann da regnskyllet traff Østlandet i går.

På Lørenskog i Akershus førte store vannmengder i underganger og i veibanen til at biler ble stående under vann og måtte berges. Bergingsselskaper tauet også unna biler fra parkeringsplassen ved stasjonen.

I Oslo ble først en barnehage i Kværnerdalen evakuert på grunn av rasfare. Deretter strømmet vannet inn i Munkebekken Idrettsbarnehage på Ellingsrud, og barna ble evakuert opp til andreetasjen i barnehagen mens de ventet på å bli hentet.

Elv i rør

Alna og Kværnerdalen var de hardest rammede områdene i Oslo, og Østre Aker vei ble stengt ved Stovner, melder NTB. Hele Kværnerveien ble mer eller mindre avsperret på grunn av oversvømmelse.

Alnaelva går i rør gjennom Kværnerbyen, men fordi nedbørsmengdene er så store, greide ikke rørsystemet å ta unna alt vannet. Dermed strømmet det vann ut på overflaten, melder Brann- og redningsetaten, ifølge NTB.

«Vi har over 10 pågående oppdrag ifm vann/oversvømmelse. Nesten alle biler ute nå», skrev Brann- og redningsetaten på Twitter i går formiddag.

– Sentrum er ei elv

Både i Rjukan og Røyken ble beboere evakuert etter hvert som vannet steg og steg.

I sentrum av Røyken ble først tre hus evakuert, og i Spikkestadveien måtte beboerne i fire hus komme seg av gårde. Politiet fryktet at flere hus måtte evakueres i løpet av dagen – og fikk rett.

– Situasjonen er at vannstanden fortsatt øker. Hele sentrum er blitt til ei stor elv. Vi har evakuert noen hus og evakuerer flere nå, fortalte innsatsleder Arne Guddal i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB i 13-tida i går.

Veiene i sentrum var da fysisk sperret av vannmassene. Samtidig var Sivilforsvaret i ferd med å mobilisere.

– Det var litt overraskende at det ble så kraftig her ute. Ellers er det også andre steder rundt omkring i distriktet hvor bekker blir til elver og graver sine egne løp, og hvor veier er stengt, sier Guddal.

Til knærne

Per Olav Bakken var en av mange i Røyken som fikk tomta og huset fullt av vann i går.

– Vannstanden øker fra kvarter til kvarter, og vi vet ikke hvordan dette ender, sier Bakken til NTB mens han står midt i gata utenfor huset med vann opp til knærne.

Han forteller hvordan vannet plutselig økte på utpå morgenkvisten og kunne bare se på at vannet trengte inn i huset.

Togstans

– Det står under vann. Det popper vann ut overalt, og vi må bare passe på å få ut tingene våre og få dem opp i høyden, sier Bakken som likevel er ved godt mot.

Sørlandsbanen ble stengt på grunn av et ras mellom Drangedal og Kongsberg, og det gikk derfor ingen tog mellom Oslo og Kristiansand, ifølge Jernbaneverket.

På Sandefjord flyplass Torp lå deler av terminalbygningen i går under vann. Flytrafikken gikk likevel som normalt, ifølge NTB.

Ifølge forsikringsselskapet Ifs beregninger hadde regnværet i går påført mellom 1.200 og 1.500 hus skader for mellom 50 og 70 millioner kroner. I tillegg er en rekke næringsbygg og offentlige bygninger rammet, melder NTB.