Nyheter

Tar selvkritikk i barnehagesaken

Barnehagebyråd Torger Ødegaard (H) innrømmer lovbrudd ved godkjenning av flere Oslo-barnehager og mangel på rutiner som sikrer barna et trygt tilbud.

– Det er riktig at disse kontrollrutinene ikke har vært gode nok. Derfor jobber vi også med å rette dem opp, sier byråd for kunnskap og utdanning i Oslo, Torger Ødegaard.
I gårsdagens avis ble byrådsavdelingen kraftig kritisert av Fylkesmannen i Oslo og Akershus, som mente kommunen manglet både kontroll og oversikt over bydelenes barnehagedrift.
– Per i dag kan jeg ikke være sikker på at barn i Oslo-barnehagene har et trygt og godt barnehagetilbud slik loven gir dem rett til, sa Bjørg Ølstad, utdanningsdirektør hos Fylkesmannen, som har avdekket flere kritikkverdige forhold.
Byråd Ødegaard svarer slik på kritikken.

Strammer grepet
– Jeg mener at barnas sikkerhet er ivaretatt, og at Oslo har trygge og gode barnehager. Det skal foreldrene føle seg trygge på.
– Hva bygger du det på når dere åpenbart ikke har oversikt og kontroll?
– Jeg bygger det på all den kunnskapen vi har, og på tilbakemeldingene vi får fra foreldrene. Barnehagetilbudet er blant de tjenestene innbyggerne våre er aller mest fornøyd med, framholder Ødegaard.
Han forsikrer at byrådsavdelingen har tatt grep i kjølvannet av Fylkesmannens tilsyn, og pålegg om å rydde opp.
– Vi har innskjerpet at bydelene skal følge de rutinene som gjelder, noe jeg har tillit til at de vil gjøre framover. Uansett vil vi følge dette tett, sier barnehagebyråden.
– For ikke lenge siden avslørte Dagsavisen at Oslo-skoler deler elever inn etter etnisk bakgrunn. Nå viser det seg at mange barnehager driver i strid med loven. Har du ikke kontroll?
– Jo jeg synes vi har kontroll. Vi har 900 barnehager i Oslo, og er glade for at det føres tilsyn både fra bydelens og Fylkesmannens side. Gjennom prosjektet «Oslo-barnehagen» har vi høye ambisjoner for å utvikle innhold og kvalitet i barnehagene her i byen, sier Ødegaard.
– Har dere vært mer opptatt av full barnehagedekning enn at barnehagene drives forsvarlig og i tråd med loven?
– Nei det tenker jeg ikke. Vi er veldig opptatt av både full barnehagedekning, innhold og kvalitet og selvfølgelig at vi driver i tråd med lovverket.

Nye rutiner på plass
– Ifølge fylkesmannen manglet din byrådsavdeling et system for kontroll med bydelenes barnehagedrift som har brutt loven på flere punkter. Er ikke det ganske alvorlig?
– Vel, nå har vi fått dette på plass. Dokumentet som beskriver byrådsavdelingens nye rutiner er oversendt Fylkesmannen. Tilsynet avdekket et forbedringspotensial. Det er en normal måte å forbedre seg på.
– Så det var ikke så alvorlig?
– Jeg tenker at enhver feil og mangel bør rettes opp. Jeg deler ikke ut karakterer etter alvorsgrad, men rydder opp i det som avdekkes. Det er mitt ansvar.
– Ifølge kommunerevisjonen er forholdene verre i de kommunale enn i de private barnehagene. Hvordan forklarer du det?
– Det har jeg ingen forklaring på, sier byråd for kunnskap og utdanning, Torger Ødegaard.


Mer fra Dagsavisen