Innenriks

Tar på seg sin hatt og går

SISTE BUDSJETT: Sigbjørn Johnsen (Ap) er like spent foran sitt tiende og siste statsbudsjett som han var da han la fram sitt første. Han gleder seg ikke akkurat til Siv Jensen overtar jobben hans.

- Je har litt samme følelsen som før et skirenn. Du føler deg litt mer slakk i draga akkurat når du står på startstreken, men så har du lada opp for å holde løpet ut, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap).

I dag legger han fram sitt tiende - og trolig siste - statsbudsjett. Siden parlamentarismen kom til Norge i 1884, har ingen finansminister sittet lenger. Men hedmarkingen som har ansvar for å fordele over én billion kroner, er alt annet enn ekstravagant. Nå kommer han ruslende ut fra kontoret sitt i ærverdige Finansdepartementet med et glass lunkent vann og en grov brødskive i hånda - uten pålegg.

- Vi er vant til å være litt nøkterne i Finansdepartementet, sier han på bred hedmarksdialekt.

Solid norsk økonomi

Mannen som har beholdt sin jordnære stil etter alle årene i rikspolitikken, forbereder seg nå på innspurten som statsråd. «Je lyt vara den je er», ble noe av det første han sa som nyutnevnt finansminister i 1991.

I stedet for sosialøkonomiske begreper som «budsjettbalanse» og «forventet overskudd på oljefondet», brukte han ofte uttrykk som «vi har itte mer pæeng» eller «vi har pæeng på bok».

Selv om han har gjort akkurat dette ni ganger før, gir det tiende statsbudsjettet fortsatt Johnsen en kriblende spenning i kroppen.

- Norsk økonomi er solid, men vi har noen utfordringer, sier han.

Mer om det litt senere. For først skal vi skru tida tilbake til 1991, til krisetider og det nærmeste Norge noen gang har vært en bankkollaps.

15 prosent rente

I 1991 hadde statsbudsjettet underskudd, selv etter at oljeinntektene var tatt med. Arbeidsledigheten var stigende og lå på rundt seks prosent, rentene var skyhøye - et vanlig boliglån hadde 13-14-15 prosents rente, forteller Johnsen. Bankvesenet holdt på å rakne.

- Jeg fikk en telefon om at Norges tre største banker var i ferd med å rase utfor stupet. Det var svært dramatisk. Hvis jeg kan bidra til at ingen norsk finansminister får en slik telefon igjen, skal jeg være fornøyd, sier Johnsen.

17. oktober 1991 la han fram pakken som fikk norsk bankvesen inn på fast grunn. Siden har Norge vært gjennom finanskriser og europeiske gjeldskriser - likevel går det godt her oppe i nord.

Johnsen trekker fram hvilke enorme endringer han har vært vitne til i sin tid: I begynnelsen av 1996 hadde vi to milliarder kroner i oljefondet. Vel 18 år senere har Norge nå nesten 4.700 milliarder kroner på bok.

- Oljeinntektene er ikke bare for min generasjon, men også din - og generasjonene som kommer etter, sier hedmarkingen.

Luksusfellen

Selv om Norge har Europas laveste arbeidsledighet og Johnsen vil legge fram et statsbudsjett basert på at det går godt i norsk økonomi, advarer han mot to utfordringer:

* Vi er sårbare for store fall i oljeprisen.

* Konkurransekraften til norske bedrifter utfordres.

- Vi har kostnader som gjør at mange industriarbeidsplasser og konkurranseutsatte bedrifter er utsatt, sier finansministeren.

Han påpeker at det siste statsbudsjettet han vil legge fram for Stoltenberg II-regjeringen, kommer til å ha et tydelig rødgrønt stempel på seg.

Etter valgnederlaget overlater Johnsen snart styringen til Solbergs blåblå regjering. Der er mulighetene store for at Siv Jensen blir finansminister. Frps nestleder Per Sandberg har til Klassekampen uttalt at «når vi kommer inn i Finansdepartementet, er det første vi gjør å rive tapeten. Så kaster vi møblene og drar på IKEA for å kjøpe nye. Alt skal skiftes ut. Jeg garanterer at folk vil merke at Frp kommer i regjering».

- Det er ikke mye tapet her, og nå er det også nyoppusset - så jeg tror ikke noen skal rive noen tapet, kommenterer Johnsen nøkternt.

Advarer mot blåblått

Han tror samarbeidet mellom Siv Jensen og Erna Solberg kan bli satt på prøve hvis Frp får finansministeren.

- De vil jo tappe budsjettet i begge ender. De vil øke utgiftene kraftig og samtidig ha mindre inntekter. Det går ikke i hop! Hvis du da ikke vil øve vold mot handlingsregelen, sier han og legger til:

- Det blir noe av det mest krevende for den nye regjeringen: Å kombinere ønsket om svære skattelettelser med ønsket om store påplussinger i budsjettet.

Før han legger fram sitt siste statsbudsjett og forlater posten som finansminister, oppfordrer Johnsen nordmenn til å løfte blikket.

- Norge er ikke alene i verden. Vi må jamnføra med det som er rundt oss, for vi lever ikke i en egen boble.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen